Практика насильницьких зникнень у росії

Практика насильницьких зникнень у росії

Експерт ООН висловила занепокоєння у зв’язку з насильницьким зникненням Олексія Горінова в Росії. Інформація про його місцезнаходження та стан здоров’я не надходить з 8 грудня 2023 року, повідомляє ООН. 

Практика насильницьких зникнень

«Я серйозно занепокоєна практикою насильницьких зникнень довільно затриманих політичних дисидентів у Росії, – заявила Спеціальний доповідач ООН з питання про становище прав людини в Російській Федерації Маріана Кацарова. – Як і його колега з опозиції Олексій Навальний, Олексій Горінов зазнав насильницького зникнення. Як і у випадку з Олексієм Навальним, насильницьке зникнення та утримання Горінова під вартою без зв’язку із зовнішнім світом прирівнюється до тортур і жорстокого поводження, а також наражає його на ризик подальших порушень прав людини, включаючи втрату життя».

Зникнення Горинова

Востаннє Горінова бачили в ІЧ-2 Федеральної служби виконання покарань (УФСВП) Володимирської області 8 грудня 2023 року. З тих влада не дозволяє йому спілкуватися ні з адвокатом, ні з родиною, ні із зовнішнім світом.

Після останнього візиту до колонії адвокат Горінова був стривожений тим, що його підзахисний перебуває у небезпечному для життя стані здоров’я. Потім зв’язок із Горіновим було втрачено, адвокати шукали його у всіх колоніях Володимирської області. У середу ввечері стало відомо, що він може перебувати у Володимирській колонії ІЧ-3. Однак офіційно ця інформація не була підтверджена.

Необхідне розслідування

Спеціальний доповідач ООН заявила, що поводження з Горіновим та умови його утримання, у тому числі повідомлення про те, що тюремна влада відмовляє йому у необхідних ліках та медичній допомозі, мають бути терміново розслідувані, а винних у цих порушеннях – притягнуто до відповідальності.

Кацарова закликала російську владу негайно повідомити про місцезнаходження Горінова та стан його здоров’я, надати йому доступ до належної медичної допомоги, а також дозволити спілкування з ним членам його сім’ї та адвокатам. «Практика насильницьких зникнень ув’язнених політичних діячів у Росії має бути припинена», – зазначила експерт.

Висновок Робочої групи ООН

16 листопада 2022 року Робоча група з довільних затримань встановила, що Горінова було затримано незаконно, і вимагало його негайного звільнення.

Спеціальний доповідач висловила у четвер серйозне занепокоєння у зв’язку з тим, що через рік після винесення рішення Робочою групою Горінов, як і раніше, ув’язнений в умовах, що прирівнюються до тортур і жорстокого поводження.

У його камері сиро і немає тепла, що спричинило подальше погіршення його здоров’я. Крім того, протягом 48 днів поспіль, з 7 вересня по 25 жовтня 2023 року, Горінов перебував у одиночній камері без зв’язку із зовнішнім світом.

«Страдання, навмисне заподіяні Горинову під час його довільного затримання, суперечать зобов’язанню Російської Федерації щодо заборони тортур та жорстокого поводження, а також інших жорстоких, нелюдських або принижують гідність видів поводження та покарання, передбачених Конвенцією проти тортур та Міжнародним пактом про громадянські та політичні права» , — Заявила експерт.

Історія Горінова

Місцевий політик, депутат муніципальної ради Красносільського району Москви Олексій Горінов був довільно заарештований і взятий під варту 26 квітня 2022 за обвинуваченням за статтею 207.3 Кримінального кодексу Росії за так зване «публічне поширення свідомо неправдивої інформації про збройні сили Російської Федерації». Пізніше його засудили до семи років позбавлення волі за заяву, яку він зробив під час чергового засідання Красносільської районної міської ради, де назвав «спеціальну військову операцію» «війною». Обговорюючи в Раді пропоновану виставку дитячих малюнків, він заявив, що така виставка є недоцільною, поки «діти на території України гинуть і стають сиротами внаслідок дій збройних сил Російської Федерації на території України».

Офіційна цензура

Стаття 207.3 Кримінального кодексу з’явилася у російському законодавстві одразу після повномасштабного вторгнення Росії до України, 24 лютого 2022 року. Вона фактично запровадила офіційну цензуру щодо будь-яких антивоєнних висловлювань, заборонила будь-яку незалежну журналістику та криміналізувала законне та мирне здійснення свободи висловлювання думки про війну проти України.

Щодо національного законодавства, відповідно до якого Горінова було засуджено та засуджено до семи років позбавлення волі, то Спеціальний доповідач у своїй доповіді Раді з прав людини задокументувала довільні та невідповідні вироки, винесені щодо мирних демонстрантів та інакодумців у Росії, та надала уряду Росії конкретні рекомендації щодо виправлення ситуації.

Довільно затримані

«Горінов і всі довільно затримані повинні бути негайно звільнені, і їм мають бути надані засоби правового захисту та відшкодування всієї заподіяної шкоди відповідно до міжнародних зобов’язань у галузі прав людини», – заявила Спеціальний доповідач.

Спеціальні доповідачі та робочі групи входять до складу так званих спеціальних процедур Ради з прав людини. Вони не є співробітниками ООН і не одержують зарплати за свою роботу.