У свята хочеться зробити світ кращим

У свята хочеться зробити світ кращим

У свята ми проводимо багато часу з сім’єю та друзями, готуємо святкові страви, даруємо один одному подарунки чи вирушаємо відвідати близьких. Все це можна робити на більш стійкій основі, з повагою до самих себе, наших міст та нашої планети. Раціональне використання ресурсів – це не тільки охорона навколишнього середовища, а й забезпечення населенню цілого ряду благ, таких як робочі місця, рівні можливості, послуги охорони здоров’я, освіта, безпека та гідна якість життя, повідомляє ООН. 

У свята кожному хочеться зробити світ кращим, і цей же настрій на створення кращого майбутнього має лежати в основі роботи з досягнення цілей у сфері сталого розвитку (ЦУР) .

Давайте почнемо в ці святкові дні закладати основу успішного наступного року, не залишаючи нікого без уваги!

Ось кілька ідей, як провести ці свята не лише весело та яскраво, а й раціонально з точки зору використання ресурсів:

1. Насамперед подумайте про інших – ЦУР 1 – Якщо нинішні тенденції збережуться, то до 2030 року 575 мільйонів людей усе ще житимуть в умовах бідності. Чому б не присвятити частину свого часу волонтерській роботі у місцевому пункті безкоштовного харчування чи притулку для безпритульних? Нехай ніхто не почувається зайвим чи самотнім.

2. Обережно ставтеся до харчових продуктів! – ЦУР 2 – Намагайтеся звести до мінімуму харчові відходи та вибирайте місцеві сезонні продукти, вироблені природозберігаючими методами. Якщо у вас є зайві продукти, що не швидко псуються, передайте їх до місцевого продовольчого банку. У ці святкові дні 735 мільйонів людей голодують, а через конфлікти, економічні кризи та наслідки зміни клімату кількість голодуючих тільки збільшується. Їжа — це дорогоцінний дар, не перетворюйте її на відходи !

3. Ведіть здоровий спосіб життя  – ЦУР 3 – Регулярний доступ до достатньої кількості поживної їжі – ключ до міцного здоров’я. Вона дозволяє нам зростати, боротися із хворобами та вести продуктивне життя. У ці свята додайте у своє меню поживні продукти, не забувайте про щоденні фізичні вправи та боріться з надмірностями!

4. Подаруйте чи пожертвуйте книгу – ЦУР 4 – Без доброї освіти діти позбавляються можливості не лише заробляти в майбутньому собі на життя, а й робити значний внесок у розвиток суспільства. Сприяйте розширенню можливостей для здобуття освіти у ці свята, передаючи дар книги або шкільне приладдя.

5. Підтримайте інших жінок! – ЦУР 5 – Жінки та дівчатка становлять половину населення земної кулі та половину її потенціалу! Але всюди зберігається ґендерна нерівність. У ці святкові дні привертайте увагу до важливої ​​ролі жінок у вашому житті та у новому році підтримайте жінок як лідерів у вашій громаді. Дівчаткам обов’язково потрібно здобути шкільну освіту, яка відкриє їм шлях до досягнення поставлених у житті цілей.

6. Зменшіть споживання води – ЦУР 6 – Без води немає життя. Вона потрібна нам для пиття, вирощування їжі, збирання, приготування та багато іншого. Однак 2,2 мільярди людей у ​​світі позбавлені доступу до безпечної питної води. У ці свята постарайтеся використовувати менше води, закриваючи кран під час миття посуду та обмежуючись п’ятихвилинним душем. 

7. Скоротіть споживання електроенергії – ЦУР 7 – Свята – це час запалювання вогнів та ілюмінацій, але близько 675 мільйонів людей у ​​світі не мають доступу до електроенергії у необхідному обсязі. Цього року, якщо ви використовуєте електричне освітлення з декоративною метою, зробіть вибір на користь світлодіодних технологій або інших енергоефективних рішень. Вимикайте освітлення, коли виходите із приміщення; і як щодо використання сонячних батарей у новому році?

8. Здійснюйте покупки у соціально відповідальних компаніях – ЦУР 8 – Купуючи подарунки, обирайте продукцію компаній із хорошою репутацією у сфері умов праці. Підтримуйте місцеву економіку, купуючи місцеві продукти та послуги.

9. Застосовуйте новаторські підходи! – ЦУР 9 – Знаходьте у ці свята нестандартні рішення! Застосування інноваційних методів і технологій у різних сферах дозволить нам як суспільству розвиватися швидше. У соціальних мережах поділіться новою інформацією про інноваційні та стійкі технології.

10. Не забувайте про нерівність – ЦУР 10 – У ці святкові дні з’ясуйте, які проблеми є у вашій власній громаді, та займіться пошуком ініціатив, спрямованих на усунення нерівності. Вивчіть можливості для волонтерської роботи чи участі у благодійних акціях.

11. Виступайте на підтримку екологічно стійких міст – ЦУР 11 – На свята міста часто перетворюються, розцвічуються гірляндами вогнів та вбираються у святкове оздоблення, створюючи святковий настрій. А що, якби вони змогли перетворити не лише свій фасад? Наступного року виступайте за таке екологічно стійке місто, за яке ви готові боротися! Поспілкуйтесь зі своєю міською радою, візьміть участь в ініціативах прибирання міста або навіть передайте в дар своєму місту дерево.

12. Дотримуйтесь такого способу життя, при якому утворюється мінімальна кількість відходів  – ЦУР 12 – Намагайтеся скорочувати їх обсяг, повторно використовувати та утилізувати. Вибирайте продукти харчування та товари з меншим обсягом пакувальних матеріалів. Даруйте подарунки, виготовлені відповідно до екологічно раціональних моделей виробництва, вибирайте екологічно безпечні способи їх упаковки та підтримуйте продукцію соціально відповідальних фірм.

13. Коли ви приймаєте їжу або купуєте, не забувайте про проблеми, пов’язані зі зміною клімату  – ЦУР 13 – Під час свят звертайте увагу на те, як виробництво продуктів, які ви їсте, впливає на навколишнє середовище. Додайте до свого раціону більше зернобобових; вони поживні та не вимагають для вирощування великої кількості води. Спробуйте приготувати страви із проса: ця давня зернова культура є універсальним та поживним інгредієнтом, а її виробництво не завдає шкоди клімату! Внесіть свій внесок у скорочення викидів парникових газів («вуглецевого сліду»), роблячи вибір на користь пішої прогулянки до магазину замість поїздки автомобілем і не забуваючи брати з собою власну сумку для покупок.  

14. Сприяйте збереженню та раціональному використанню морських ресурсів – ЦУР 14 – Купуйте рибу, виловлену або вирощену з дотриманням принципів невичерпного використання ресурсів, наприклад, екомарковані або сертифіковані рибопродукти. Не купуйте продукти харчування із надлишковою пластиковою упаковкою, яка часто потрапляє у водні шляхи. Намагайтеся споживати різні види риби: це піде на користь не лише вашому здоров’ю, а й здоров’ю океанів.

15. Утримуйте в чистоті парки та ґрунт – ЦУР 15 – Свята можуть призвести до утворення великої кількості відходів. Виявіть відповідальний підхід до їхнього видалення. Наприклад, хімічні речовини з батарей або залишки миючих засобів здатні просочуватися в ґрунт і забруднювати його.

16. Сприяйте усуненню соціальних бар’єрів та поважному ставленню до інших людей – ЦУР 16 – У ці дні постарайтеся дізнатися про інші релігійні традиції та свята. Можливо, не всі люди святкують так само, як ви. Дізнаючись більше про інших, ми підтримуємо повагу до людей різного етнічного походження, віросповідання, статі, сексуальної орієнтації чи поглядів.

17. Розкажіть, що ви дізналися! – ЦУР 17 – Поділіться цією статтею та продемонструйте підтримку місцевих ініціатив, що сприяють стійкому розвитку. Поєднайте зусилля з місцевою громадськістю, щоб ваш голос звучав голосніше!

Не допустіть, щоб ваші корисні навички зникли через 17 днів! Це лише початок. Почніть щось змінювати вже у ці свята, щоб забезпечити покращення виробництва, покращення якості харчування, покращення стану навколишнього середовища та покращення якості життя для всіх.

НАШ ГРАД