В Україні загинули понад 10 тисяч цивільних осіб

В Україні загинули понад 10 тисяч цивільних осіб

Верховний комісар ООН з прав людини представив Раді з прав людини в Женеві основні висновки авторів останньої доповіді УВКПЛ щодо ситуації в Україні, що охоплює період з 1 серпня до 30 листопада 2023 року.

«Світ – це не те слово, яке я часто чую у ці дні, – сказав Фолькер Тюрк. – Ситуація в Україні додалася до низки безперервних страждань у нашому світі, і увага міжнародної спільноти, схоже, виснажена численними кризами, з якими ми стикаємося», повідомляє ООН.

Верховний комісар сказав, що він співчуває українцям, які мають право на мир і заслуговують на мир відповідно до Статуту ООН та міжнародного права. У той самий час він побоюється, що тривалий конфлікт вплине життя і прав людини наступних поколінь.

Викрадення, тортури, вбивства 

«На територіях, окупованих Російською Федерацією, включаючи Крим, ми зафіксували випадки довільних затримань та викрадень російськими збройними силами місцевих чиновників, журналістів, активістів громадянського суспільства та інших цивільних осіб, – повідомив Фолькер Тюрк.  Серед них багато кримськотатарських активістів».

За даними Управління Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ), щонайменше сто цивільних осіб загинули після взяття під варту російською владою. Як мінімум 39 з них, зважаючи на все, як зазначають автори доповіді, зазнали тортур перед смертю. 

«Практика тортур та інших видів жорстокого поводження широко поширена у місцях утримання під вартою на окупованих Росією територіях, – сказав Фолькер Тюрк. – Багато задокументованих нами випадків тортур включають сексуальне насильство».

Станом на 4 грудня УВКПЛ зареєструвало та підтвердило загибель в Україні понад 10 тисяч цивільних осіб, серед яких – понад 560 дітей. Ще 18 500 цивільних осіб отримали поранення, багато з них – тяжкі. Ймовірно, справжня кількість загиблих значно вища, зазначив Тюрк.

Хвороби та стрес

В умовах війни майбутні зимові місяці можуть виявитися нестерпно холодними та довгими для вразливих українців. Про це на брифінгу в Женеві, виступаючи з відеозв’язку з Одеси, заявив у вівторок доктор Ярно Хабіхт із Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

«Ми бачимо зростання хвороб, тому навіть якщо війна закінчиться сьогодні, потреби мільйонів людей у ​​медичній допомозі будуть високими і продовжать зростати по всій країні», – сказав він.  

Представник ВООЗ відзначив високий рівень руйнувань у системі охорони здоров’я України. За даними Організації, з моменту початку так званої спеціальної військової операції Росії на медичні установи в Україні було скоєно понад 2400 підтверджених нападів, які призвели до численних жертв серед цивільного населення. В результаті на сході та півдні країни, де потреби у медичній допомозі найвищі, багато медустанов функціонують лише частково.  

На психічні розлади різного роду в Україні, за даними ВООЗ, страждають понад 10 мільйонів людей. 

«Такі розлади варіюються від простого стресу та тривоги до тяжких захворювань, для лікування яких потрібна допомога фахівців, – сказав доктор Хабіхт. – Ми робимо все можливе, щоб забезпечити тих, хто потребує хоча б інструментів самодопомоги, включаючи онлайн-консультації».

За його словами, понад 55 тисяч працівників первинної ланки системи охорони здоров’я України навчені навичкам роботи з психічними розладами, але гостра потреба їхньої роботи зберігатиметься протягом багатьох поколінь.

НАШ ГРАД