Зростає захворюваність на респіраторні інфекції

Зростає захворюваність на респіраторні інфекції

З настанням холодів у Європейському регіоні ВООЗ відзначається значне зростання випадків зараження респіраторними інфекціями. Приблизно половина країн регіону повідомляє про збільшення кількості пацієнтів із високою температурою та кашлем. Вірусні захворювання взимку не рідкість, але для вразливих груп населення вони можуть становити серйозну небезпеку. У ВООЗ рекомендують не нехтувати простими правилами гігієни та вакцинуватися, повідомляє ООН. 

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) попереджають, що поширення інфекцій становить загрозу для дітей віком до п’яти років, а також людей із супутніми захворюваннями та осіб віком від 65 років.

«Очікується суттєве сезонне збільшення респіраторних патогенів, воно може бути зумовлене зростанням захворюваності серед дітей, які раніше були захищені під час пандемії», – пояснив доктор Марк-Ален Віддоусон, керівник відділу високонебезпечних патогенів у Регіональному офісі ВООЗ у Європі.

РСВ

РСВ, сезонний вірус, пік захворюваності яким припадає на осінь-зиму та весну, викликає гострі інфекції у немовлят та дітей. Загальні симптоми РСВ включають нежить, зменшення апетиту, кашель, чхання, лихоманку та задишку. Лікарі відзначають, що, хоча в більшості випадків РСВ закінчується повним одужанням, вірус може викликати серйозніші ускладнення, такі як бронхіт та пневмонія.

Різке збільшення госпіталізацій через РСВ у немовлят за останні п’ять тижнів свідчить про підвищену активність вірусу. У дітей віком до шести місяців РСВ становить 20 відсотків випадків гострих інфекцій нижніх дихальних шляхів.

COVID-19

COVID-19 продовжує становити серйозну загрозу, особливо для осіб віком від 65 років. Незважаючи на порівняно низький рівень госпіталізацій порівняно з минулим роком, половина країн регіону, які надали дані, відзначає збільшення випадків госпіталізації, включаючи Чехію, Фінляндію, Італію, Латвію та Словаччину.

Рекомендації ВООЗ

Лікарі продовжують наполягати на актуальності рекомендацій щодо вакцинації проти COVID-19 та грипу, особливо для груп осіб із підвищеним ризиком. Прості заходи, такі як регулярне миття рук, домашній режим при хворобі, забезпечення ефективної вентиляції в переповнених місцях та вакцинація можуть значно знизити поширення вірусів і захистити найбільш вразливих.

Сезон респіраторних інфекцій триває, тому у ВООЗ пропонують урядам налагодити співпрацю з вразливими групами населення для стимулювання вакцинації та вжиття додаткових заходів щодо захисту здоров’я.

НАШ ГРАД