Мільйони біженців потребують підтримки

Мільйони біженців потребують підтримки

Внаслідок повномасштабної війни в Україні мільйони людей були змушені залишити свої будинки, і їхнє майбутнє залишається під загрозою. Про це на брифінгу у Женеві сказав директор Європейського регіонального бюро Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) Філіп Леклерк.

За його словами, зараз у всьому світі налічується майже 6,5 мільйона біженців з України, і ще близько 3,7 мільйона людей виявилися вимушеними переселенцями всередині країни.

Повернутися додому

Згідно з попередніми висновками нещодавнього дослідження УВКБ, більшість опитаних українських біженців та внутрішньо переміщених осіб (65 відсотків та 72 відсотки відповідно) виявили бажання колись повернутися додому. Однак цей показник знизився, і все більше людей висловлюють невизначеність через продовження війни, сказав представник УВКБ.

Опитані переселенці назвали нестабільну ситуацію в Україні основним чинником, який перешкоджає їх поверненню, їх побоювання також включали відсутність економічних можливостей та житла.

Найголовнішим пріоритетом для УВКБ є ремонт житлових будівель в Україні, повідомив Леклерк. За його словами, на сьогоднішній день було відновлено понад 27 500 будинків.

Крім того, за даними дослідження, більше половини – 55 відсотків – біженців, які повернулися до України, повідомили, що можливостей для працевлаштування в країні виявилося менше, ніж вони очікували.

Леклерк висловив занепокоєння тим, що значна частина учасників опитування вказали, що їм, можливо, доведеться повернутися додому, навіть якщо вони воліли б залишитися закордоном через війну, що триває. Це пов’язано з проблемами в країнах, що приймають, а саме з можливостями працевлаштування та правовим статусом.

За словами Леклера, біженці з особливими потребами, зокрема літні та люди з інвалідністю, також розглядають варіант повернення додому – насамперед тому, що вони не бачать альтернатив.

Возз’єднання сімей

Багато чоловіків із розділених сімей залишаються в Україні, що часто створює проблеми для їхніх родичів, які опиняються у новій країні без підтримки, сказав регіональний директор УВКБ. У доповіді Управління наголошується, що основною причиною повернення більшості українських біженців додому на постійній основі було бажання поєднати родину.

Нині дедалі більше біженців здійснюють короткострокові візити до України – близько половини опитаних порівняно з 39 відсотками минулого року – переважно для того, щоб відвідати родичів, а також перевірити стан їхнього майна. Це може сприяти ухваленню більш обґрунтованих рішень щодо довгострокового повернення, вважають в УВКБ.

У зв’язку з цим в Управлінні закликають держави, що приймають, зберігати гнучкий підхід до короткострокових візитів біженців в Україну, щоб поїздки тривалістю менше трьох місяців не впливали на правовий статус біженців і права в країні, що приймає.

Необхідна підтримка

Поки триває війна, біженці, внутрішньо переміщені особи та мешканці прифронтових районів потребують підтримки, сказав представник ООН.

УВКБ закликає виділити 993,3 мільйона доларів, з яких 599 мільйонів будуть направлені на допомогу біженцям у країнах, що приймають. Криза в Україні зараз фінансується лише на 13 відсотків, зазначив Леклерк.

«Ми стали свідками масового прояву солідарності з Україною та її підтримки, і ця така необхідна допомога не може припинитися зараз», – заявив він.

НАШ ГРАД