Для очищення від мін знадобиться десятиліття

Для очищення від мін знадобиться десятиліття

До другої річниці повномасштабного російського вторгнення Україна підходить з безліччю проблем; одна з найістотніших з них – забруднення величезної частини території країни мінами та боєприпасами, що не розірвалися. За оцінками експертів, навіть у тому випадку, якщо війна завершиться найближчим часом, для повного очищення української землі буде потрібно принаймні десятиліття, повідомляє ООН. 

«Робота в Україні дала мені зрозуміти, що все, чим я займався до цього, було репетицією», – каже Пол Хеслоп, фахівець із розмінування з 30-річним досвідом роботи у найрізноманітніших «гарячих точках» планети. Хеслоп входить до складу місії Програми розвитку ООН (ПРООН), яка займається очищенням української території від мін і боєприпасів, що не розірвалися. 

Щоб співрозмовники могли оцінити масштаби проблеми, Хеслоп наводить такі розрахунки: під час будь-якого збройного конфлікту не спрацьовують близько 10 відсотків усіх боєприпасів, що використали протистояння. В Україні, за оцінками фахівців, щодня витрачається до 30 тисяч ракет та снарядів, тобто не спрацьовують із них близько трьох тисяч. Якщо конфлікт триватиме тисячу днів (трохи менше трьох років), саперам рано чи пізно доведеться мати справу з трьома мільйонами бомб, що не розірвалися.

Процес очищення території від мін і снарядів, що не розірвалися, часто займає десятиліття і вимагає значних інвестицій. Як очікується, загальні витрати на розмінування в Україні становитимуть близько 35 мільярдів доларів.

«За наявності необхідних ресурсів та відповідних зобов’язань з боку міжнародної спільноти та, можливо, в рамках реалізації чогось схожого на план Маршалла, до 2028 року ми зможемо допомогти Україні усунути 75 відсотків економічних наслідків конфлікту», – додає Хеслоп.

Щоб прискорити процес розмінування, підкреслює фахівець, поряд із традиційними методами буде потрібно застосування інновацій, таких як супутникові знімки, а також наземні та повітряні дрони. За його словами, необхідно направити значні інвестиції в навчання саперів та їх екіпірування, а також залучити до проектів міжнародні фінансові інститути, щоб українські фермерські господарства та енергетичні компанії могли позичати гроші для розчищення територій. 

Звільнення території України від небезпечних пережитків війни призведе до зниження глобальних цін на продовольство, чим зацікавлені всі країни світу.

НАШ ГРАД