Спрощено процедуру реалізації житлових сертифікатів

Спрощено процедуру реалізації житлових сертифікатів

Державна програма компенсацій за пошкоджене та знищене житло розширює функціонал для того, щоб бути ще більше доступною та зручною в користуванні. Відтепер для припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості достатньо витягу з Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ), який можна отримати в нотаріуса чи місцевій раді, повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Це суттєво спрощує процес реалізації житлових сертифікатів, оскільки після бронювання коштів по ним є 30 днів для припинення права власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі-продажу. А за відгуками перших власників нового житла, саме припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості займав найбільше часу та зусиль.

Водночас витяг з Реєстру необхідний виключно в тому випадку, коли після обстеження житла, власник не отримав копію акта. Якщо ж цей документ є — право власності на знищене житло можна припинити в нотаріуса чи державного реєстратора в ЦНАПі.

Витяг з РПЗМ можна отримати у будь-якого нотаріуса, який має доступ до Реєстру. Перелік цих нотаріусів можна знайти на сайті: https://renovation.gov.ua

Також витяг з Реєстру пошкодженого та знищеного майна також можна отримати в місцевій раді. Проте лише в тій громаді, де знаходиться знищений об’єкт нерухомості.

Припинити право власності на знищене житло потрібно не раніше, ніж ви отримаєте житловий сертифікат і забронюєте по ньому кошти, але до того як укладете угоду купівлі-продажу.

Житлові сертифікати — це державна програма компенсації за знищене житло, яка дає змогу придбати нову квартиру чи будинок.

Щоб отримати житловий сертифікат необхідно:

  • Подати заяву в Дії про зруйноване майно;
  • Дочекатися суми компенсації, яку визначає комісія органу місцевого самоврядування;
  • Отримати житловий сертифікат у застосунку.

Після цих трьох кроків наступний – вибір нового житла та бронювання коштів в Дії. Протягом 5 робочих днів у застосунку надійде підтвердження. Далі – припинення права власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі-продажу. Упродовж 5 днів кошти надійдуть продавцю.

Громадяни подали 10 тисяч заяв на отримання компенсації за знищене житло. Більше 3 тисяч вже отримали житлові сертифікати, за які вони можуть придбати нові домівки.

З початку 2024 року вже 750 власників сертифікатів реалізували їх та отримали нове житло.

Послуга отримання компенсації за знищене житло в межах програми єВідновлення була розроблена у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерства цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

НАШ ГРАД