З 2012 року сотням встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми

З 2012 року сотням встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми

Міністерство соціальної політики, що надає адміністративні послуги з питань посередництва у працевлаштуванні за кордоном – видачі, переоформлення, анулювання ліцензій компаніям, які займаються рекрутингом та працевлаштуванням українців за кордоном, – виявляє численні порушення серед роботодавців.

Про це у прямому ефірі каналу “Україна 24” повідомив Сергій Ніжинський, заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції.

“Групами ризику для трудового та сексуального рабства є жінки віком від 18 до 26 років та чоловіки віком від 25 до 50 років. Мінсополітики перевіряє пакети документів, надані компаніями на ліцензування, та вже ліцензовані фірми і, на жаль, часто фіксує наступні порушення: компанії не можуть підтвердити свій фінансовий стан, можуть бути створені кілька днів тому і ще не мають електронної пошти, не мають зовнішньоекономічного договору з іноземною компанією, не підписують договорів з фізичними особами, що планують виїхати на заробітки. Тому я закликаю українців бути обачними і ретельно перевіряти роботодавця перед виїздом закордон”, – підкреслив Сергій Ніжинський.

За словами заступника Міністра, жертви трудового рабства мають право на фінасову допомогу від 4600 до 6700 грн, а також на психологічну, медичну, юридичну допомогу чи послуги перекладача. За отриманням допомоги варто звертатись у відділ соціального захису населення за місцем проживання.

Також Сергій Ніжинський рекомендує українцям, що вирушають за кордон, зареєструватись у додатку “ДРУГ — Добровільна реєстрація українських громадян при подорожах за кордон”, розробленому Міністерством закордонних справ України. Така реєстрація значно спрощує відповідним службами верифікацію, пошук громадян у випадках виникнення непередбачуваних обставин.

Ознайомитись із переліком ліцензованих компаній, що займаються посередництвом у працевлаштуванні за кордоном, можна тут.

З 2012 року Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми 874 людям, 87 з них — діти. Основними країнами призначення “живого товару” для трудової експлуатації є Росія, Україна, Польща, Німеччина, Чехія та Туреччина. Найбільше таких випадків зафіксовано у 2018 році — 221, у 2017 — 198, 2016 — 110, 2015 — 83, 2014 — 27, 2013 — 41 та 2012 – 13, станом на 12 квітня 2019 — 181 випадків. ТОП 6 областей за виявленням постраждалих від торгівлі людьми з 2012 року: Харківська область — 72, Вінницька область- 65, Одеська область — 56, Дніпропетровська область — 53, Чернігівська область — 53 та Миколаївська область — 51.

 НАШ ГРАД