Зміни щодо направлення на лікування громадян за кордон

Зміни щодо направлення на лікування громадян за кордон

На засіданні Кабінету Міністрів прийняті рішення, які удосконалюють механізм відправлення українців для лікування за кордон, вперше затвердили перелік послуг з трансплантації в Україні, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України

Програма “Лікування громадян за кордоном” існує з 2010 року. Відтоді Міністерство охорони здоров’я України оплатило лікування більше тисячі пацієнтів. Щороку кількість українців, які їдуть лікуватися за цією програмою зростала, як і бюджет програми. Процедура, яка була закріплена постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1079, потребувала удосконалення.

Так, зміни до постанови дають можливість подати документи в МОЗ України в електронному вигляді: скановані копії документів має підписати кваліфікованим електронним підписом керівник відповідного місцевого органу виконавчої влади (обласної, міської, районної адміністрації). Що суттєво пришвидшить процедуру реєстрації заяв.

Зі списку документів, які необхідно подавати, вилучається відомість про суми отриманих доходів і довідки про доходи громадянина та членів його сім’ї. Всі громадяни України мають право отримувати допомогу від держави на лікування.

Люди, які потребують лікування за кордоном, знаходяться у важкому стані, та іноді виникає потреба в терміновому додатковому лікуванні. І якщо виникне така ситуація, тепер комісія МОЗ, отримавши додатковий висновок від груп експертів МОЗ про необхідність такого лікування, може прийняти рішення про оплату іншого типу лікування з коштів, які виділені раніше.

На сайті МОЗ України буде розміщена вся інформація у знеособленому вигляді, тобто з використанням спеціального індексу справи, який буде знати пацієнт, про стан розгляду заяви..

Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про затвердження переліку послуг та тарифів з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів». Постанова затверджує перелік послуг з трансплантації та тарифи на ці послуги, які розраховані учасниками пілотного проекту і повністю покривають всі витрати на трансплантацію (в тому числі всі необхідні лікарські засоби та медичні вироби), а також дозволить використати кошти бюджету 2019 року у 2020. Завдяки цьому у наступному році збільшиться кількість можливих трансплантацій.

В перелік послуг з трансплантації, крім різних видів пересадок органів та кісткового мозку, включаються послуга з вилучення органу у донора та визначення сумісності між донором та реципієнтом, тобто тканинне типування донора та реципієнта, що дасть можливість формувати листки очікування

Внесені зміни збільшують кількість закладів, які беруть участь у пілотному проекті. Це всі заклади, які мають ліцензію на трансплантацію. Таким чином пілотний проект зможе бути реалізований не тільки в окремих закладах.