Проблема насильства проти жінок вкрай загострилася з початком російської агресії

Проблема насильства проти жінок вкрай загострилася з початком російської агресії

ешли женщины жінки17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію А/54/598 щодо відзначення Міжнародного дня з ліквідації насильства щодо жінок. Його мета – ще раз привернути увагу суспільства до цієї проблеми, до необхідності усунення будь-якого виду насильства в суспільстві: фізичного, психологічного, на економічному, соціально-побутовому ґрунті та дотримання прав жінок та дівчат, які є невід’ємною цільною та неподільною складовою Універсальних прав людини, повідомляє МЗС.
Україна, яка з 1980 року є стороною Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок, підписантом Пекінської декларації (у 1995 р.) та інших документів у цій сфері, проводить політику, спрямовану на викорінення всіх форм насильства проти жінок, та реалізує програми, які сприяють підвищенню поінформованості населення з цієї проблематики.
Свідчення уваги до згаданого питання на державному рівні стало ухвалення Урядом України постанови про включення питань гендерної політики, в тому числі ліквідації насильства щодо жінок, до сфери повноважень Віце-прем’єр міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Важливим кроком в цьому напрямку стало також утворення інституту Урядового уповноваженого з питань гендерної політики.
Для нашої держави проблема насильства проти жінок вкрай загострилася з початком російської агресії. Численні факти насильства, грубих порушень прав людини, знущань над жінками задокументовані у доповідях Управління Верховного комісара ООН з прав людини в Україні, зокрема у його тематичній доповіді «Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом в Україні (14 березня 2014 – 31 січня 2017)».
У цьому зв’язку, важливим кроком є реалізація плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року, спрямована на запобігання та протидію всім формам насильства, надання допомоги постраждалим від конфліктів, проведення тренінгів з теорії і практики встановлення миру та участі у миротворчих процесах, забезпечення участі жінок у міжнародних миротворчих процесах, переговорних групах, а також притягнення винних до відповідальності. На прохання Уряду України, Структурою ООН-Жінки та Управлінням Верховного Комісара ООН з питань прав людини в Україні розробляється Стратегія з припинення сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та реагування на нього.
Україна співпрацює із світовою спільнотою та підтримує ініціативи, спрямовані на подолання насильства стосовно жінок та дівчат. Наша держава вітає започатковану ЄС та ООН довготермінову глобальну ініціативу «Промінь» (Spotlight Initiative), покликану викорінити всі форми насильства щодо жінок та дівчат, і готова до активної участі в ній.
Сьогодні для нас одним із пріоритетних завдань залишається ратифікація Стамбульської Конвенції (Конвенції Ради Європи про запобігання насильства стосовно жінок і домашньому насильству та про боротьбу з цим явищем). Цей міжнародно-правовий інструмент покликаний допомогти Україні належним чином захистити жінок від усіх видів насильства, попереджувати всі його прояви, а також сприяти розвитку суспільства в дусі поваги до прав людини.

НАШ ГРАД