Система 2D-кодування звільнить ринок лікарських засобів від фальсифікату

Система 2D-кодування звільнить ринок лікарських засобів від фальсифікату

Система 2D-кодування дозволить не лише звільнити ринок лікарських засобів від фальсифікату і контрафакту, але й гарантувати кожному громадянину України лікування препаратами належної якості. Про це повідомив заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик під час круглого столу в Одесі, що пройшов на базі фармкомпанії «Інтерхім», єдиному на сьогоднішній день підприємстві в Україні, яке вже запровадило систему нанесення 2D-кодів на кожну упаковку готового лікарського засобу для подальшого їх відстеження.

«Впровадження 2D-кодування – це дуже потужний інструмент, впровадження якого повністю може змінити наше усвідомлення і реальність існуючого ринку лікарських засобів в Україні. Адже він не лише гарантуватиме, що препарат не є фальсифікований, протермінований чи завезений до країни з порушенням норм, але й захистить відповідальний фармацевтичний бізнес. Обов’язкове кодування буде впроваджуватися паралельно з автоматизованою системою відстеження обігу лікарських засобів, інформаційною базою даних, де міститиметься уся інформація про кожну упаковку препарату – від фактичного виробництва до конкретного пацієнта, що його придбав у аптечному закладі»,- зазначив заступник Міністра.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, нині кожна 10 упаковка препарату в країнах з низьким та середнім доходом є фальсифікованою. Аналогічна статистика стосується і контрафактних лікарських засобів – препаратів, що потрапляють на український ринок незаконно або без належної перевірки.

“Отже, теоретично, шляхом простого математичного підрахунку — бути якісними можуть у кращому випадку лише 8-9 із 10 препаратів. Безконтрольний обіг рецептурних препаратів в Україні спонукає до збільшення самолікування. Це один із флагманів причин ускладнень та передчасної смертності в Україні. Як ви знаєте, відсоток людей, що займаються самолікуванням, в Україні складає близько 69%”, — зазначив Роман Ілик.

Політика 2D-кодування лікарських засобів не нова. Вона успішно реалізується в багатьох країнах світу. З лютого 2019 року стане обов’язковою нормою для країн Європейського Союзу.

Бачення Міністерства охорони здоров’я полягає у тому, що обов’язкове кодування буде запроваджуватися поступово протягом 3 років:

  • у перший рік – для усіх ліків, що беруть участь у програмі «Доступні ліки»;
  • на другий рік політика торкнеться усіх препаратів, що лікують пріоритетні захворювання, а отже, містяться в державних програмах;
  • на третій рік – для усіх лікарських засобів без виключення, що реалізовуються в Україні.

Натомість одна із пропозицій фармвиробників передбачає іншу поетапність запровадження політики: перший рік – для всіх препаратів іноземного виробництва, на другий – для всіх, що використовуються у госпітальному лікуванні, а на третій рік – для всіх без виключення.

Щодо контролю за обігом препаратів та механізму, як наповнюватиметься загальна інформаційна система, – Міністерство планує працювати з нею за таким алгоритмом:

  • аптечний заклад, склад медзакладу та відповідальні особи медзакладів щодня передаватимуть інформацію щодо отриманих лікарських засобів із зазначенням унікальних кодів упаковок до автоматизованої системи відстеження обігу лікарських засобів;
  • учасники обігу лікарських засобів (дистриб’ютори, аптеки, медзаклади тощо) щодня передаватимуть в автоматизовану систему відстеження обігу лікарських засобів інформацію щодо повернення, терміну придатності, псування, втрату або утилізацію лікарських засобів;
  • орган контролю отримуватиме та аналізуватиме інформацію щодо руху лікарських засобів – від виробника або імпортера до кінцевого пункту реалізації.

Представники фармкомпаній, що брали участь в круглому столі, підтримують ініціативу Міністерства. Є деякі дискусійні питання щодо технологій, методів відстеження та перехідного періоду, які учасники виявили бажання ще детально спільно опрацювати.

Досвід компанії «Інтерхім» свідчить, що завдяки 2D-кодуванню вже протягом трьох років вони збирають реальну інформацію щодо попиту на їхню продукцію в кожному регіоні та планують обсяги виробництва на наступний рік. Окрім цього, купивши препарати їхнього виробництва, можна переконатися в їхній справжності та якості. Необхідно просто відсканувати унікальний код упаковки та ввести комбінацію символів з екрана телефону у відповідне поле на окремій сторінці на сайті компанії.

Найближчі кроки МОЗ України – внесення змін до нормативно-правових актів, що стануть підґрунтям для впровадження політики. Як зазначила Марина Слободніченко, зовнішній правовий експерт МОЗ України з впровадження системи відстеження лікарських засобів, впровадження системи 2D-кодування відповідає окремим директивам Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і тому є реальним втіленням євроінтеграційного вектора нашої держави. Однак для реального впровадження цієї політики необхідно внести деякі зміни в чинне законодавство і нормативно-правові акти.

Завантажити презентації:

Політика 2D-кодування (pdf, 12 Мб) 

Правові аспекти 2D-кодування (pdf, 355 Кб) 

НАШ ГРАД