Президент пообіцяв, що жодної цивільної людини введення воєнного стану не торкнеться

Президент пообіцяв, що жодної цивільної людини введення воєнного стану не торкнеться

Президент Петро Порошенко доручив керівникам силових структур, міністерств та відомств визначити першочергові заходи щодо запровадження та забезпечення режиму воєнного стану в окремих регіонах України, на виконання вимог відповідного Указу та закону.

«Я зібрав нашу нараду для того, щоб ми визначили першочергові заходи щодо запровадження та забезпечення режиму воєнного стану в окремих регіонах України», — звернувся Глава держави до учасників наради. Петро Порошенко зауважив, що воєнний стан запроваджується строком на 30 днів, до 26 грудня у десяти прикордонних областях.

«Хочу ще раз наголосити – жодної цивільної людини запровадження воєнного стану не торкнеться. Разом з тим ми скористаємось можливостями, які надає введений воєнний стан для посилення можливості ЗСУ для відсічі російської агресії», — особливо підкреслив Петро Порошенко.

Міністр оборони України Степан Полторак, у свою чергу, доповів Президенту, що Міністерство оборони, Збройні Сили України, Головне управління розвідки, Державна служба транспорту приступили негайно до виконання Указу щодо введення воєнного стану.

Зокрема, за його словами на сьогодні при Міністерстві оборони розгорнуті пункти управління і створено координаційний центр по взаємодії з органами державної виконавчої влади та військовим командуванням. Він складається із трьох центрів, один з яких займається військово-політичним керівництвом, другий – управлінням забезпечення озброєнням і військової техніки, третій – управлінням забезпечення матеріальними запасами. Крім того, створена оперативна група зі всіх міністерств для того, щоб швидко і оперативно вирішити проблеми, пов’язані із постачанням, забезпеченням озброєння і техніки, які ставить перед МО військове керівництво, військове командування, Генеральний штаб.

«Крім того, на сьогодні ми проводимо роботу із поповнення всіх видів запасів, а також організували взаємодію із підприємствами «Укроборонпрому», іншими підприємствами щодо прискорення постачання озброєння і техніки до Збройних Сил України», — додав він.

Начальник Генерального штабу Віктор Муженко доповів, що з 26 листопада проводяться заходи із приведення у бойову готовність військових частин і з’єднань ЗСУ. Також заплановано здійснити з обласними державними адміністраціями ряд заходів щодо оперативного обладнання території.

Віктор Муженко також повідомив про оперативні дані під час проходу українських кораблів через Керченську протоку. За його словами, є підтвердження ще двох радіограм, в яких чітко звучить те, що український малий броньований катер «Бердянськ» здійснює запит і спілкується з диспетчером поста технічного спостереження берегової охорони ФСБ РФ щодо безпечного проходу Керченською протокою. «Щодо лоцмана, то готові прийняти на борт та слідувати згідно плану. Попередження про прохід Керченською протокою повідомлено за 4 години до початку переходу, що відповідає відповідній процедурі», — зацитував Начальник Генштабу.

За словами Віктора Муженка, повідомлення було прийнято диспетчером і це було о 3:58 25 листопада. Президент наголосив, що таким чином чіткий запит і повідомлення про групу з двох броньованих катерів і одного буксиру щодо наміру проходження Керченською протокою було не тільки повідомлено своєчасно, але ще і було підтверджено готовність взяти на борт лоцмана для проведення відповідних навігаційних послуг. «Абсолютно ідентично з тим, як це відбувалося у вересні місяці під час попереднього проходу», — наголосив Глава держава. Віктор Муженко зазначив, що розшифровка радіоповідомлень продовжується.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков доповів щодо забезпечення порядку в областях та недопущення дестабілізації ситуації, зокрема в областях, де запроваджується воєнний стан.

«Ми забезпечимо захист і спокій наших громадян, навіть в умовах воєнного стану», — підкреслив міністр, додавши, що в МВС проведено нараду щодо роботи в областях.

«В цілому ситуація нормальна. Викликає занепокоєння ситуація в Одесі. Було два інциденти: з нападом на одного з політиків і зіткнення з молодиками, які намагалися захопити один із будмайданчиків. Затримано 17 осіб», — проінформував міністр.

Арсен Аваков запропонував обговорити додаткові заходи в Одесі.

Президент підтримав пропозицію керівника МВС. «Я повністю підтримую вас і по першому випадку, і по другому випадку. Прошу терміново підготувати і внести пропозиції. І ми в рамках прийняття рішень по режиму воєнного стану, в тому числі і цієї наради, обов’язково посилимо нашу присутність в Одеській області для забезпечення порядку», — зазначив Глава держави.

НАШ ГРАД