Продуктами запасатись не потрібно, в умовах воєнного стану держоргани працюватимуть у штатному режимі

Продуктами запасатись не потрібно, в умовах воєнного стану держоргани працюватимуть у штатному режимі

У зв’язку з рішенням про введення воєнного стану повідомляємо, що усі державні установи, що відповідають за впровадження соціальної політики, працюватимуть відповідно до звичайного графіка роботи. Таким чином, буде забезпечено безперебійне надання соціальної допомоги та усіх виплат населенню у штатному режимі. Жодних обмежень по виплатах соціальних допомог та пенсій не буде, запевняє Міністерство соціальної політики України

Укази Президента України «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні» та “Про введення воєнного стану в Україні” наразі не накладають обмежень на економічну діяльність на всій території України.

Суб’єкти господарювання та громадяни можуть здійснювати економічні операції в звичайному режимі.

Мінекономрозвитку буде оперативно повідомляти про будь-які зміни в режимі здійснення економічної та зовнішньоекономічної діяльності.

Мінагрополітики, на яке покладено завдання забезпечення продовольчої безпеки в країні, констатує профіцит основної групи продуктів харчування та не бачить підстав для виникнення дисбалансу внаслідок дії воєнного стану в низці областей України. Про це написав перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

«Ми ведемо регулярну статистику щодо забезпечення регіонів основними продуктами харчування, зокрема, в якій з областей необхідне додаткове постачання, а які знаходяться на повному самозабезпеченні. Оперативні дані свідчать, що пропозиція продуктів значно перевищує попит», — зазначив Максим Мартинюк.

Баланси попиту і пропозиції за основними продуктами харчування були свідомо наведені у більш широкому діапазоні (листопад 2018-січень 2019 рр.), що перевищує максимальну тривалість режиму воєнного стану. Профіцит спостерігається у всіх проаналізованих категоріях, а саме: борошна пшеничного, крупи гречаної, свинини, м’яса птиці, яєць курячих, олії соняшникової, цукру, овочів борщового набору.

«Продукції більш ніж достатньо за всіма базовими категоріями, і вона доступна в будь-який момент. У разі спекулятивного росту цін у нас є широкий інструментарій для їх гасіння», — додав перший заступник Міністра.

Баланси попиту і пропозиції за основними продуктами харчування на листопад 2018-січень 2019 рр:

Борошно пшеничне: очікуваний попит на листопад 2018-січень 2019 р становить 500,5 тис. тонн, пропозиція ресурсу на цей період — 552,7 тис. тонн. Профіцит.

Крупа гречана: очікуваний попит 25,4 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 35,3 тис. тонн. Профіцит.

Свинина: очікуваний попит — 162,5 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 188,4 тис. тонн. Профіцит.

М’ясо птиці: очікуваний попит 232,7 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 565 тис. тонн. Профіцит.

Яйця курячі: очікуваний попит — 2,7 млрд штук, пропозиція ресурсу — 4,3 млрд штук. Профіцит.

Олія соняшникова: очікуваний попит — 137,3 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 973,7 тис. тонн. Профіцит.

Цукор: очікуваний попит — 411,9 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 1,46 млн тонн. Профіцит.

Овочі борщового набору (сумарно картопля + буряк + капуста + цибуля + морква): очікуваний попит 2,42 млн тонн, пропозиція ресурсу — 14,9 млн тонн. Профіцит (величезний розрив формує в основному урожай картоплі, але перевищення зафіксовано і за іншими складовими в категорії).

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав громадян України не піддаватися панічним настроям у зв’язку із введенням в 10 областях України воєнного стану, а спокійно жити звичайним життям, навчатися і працювати спокійно. Про це він сказав, відкриваючи засідання Уряду.

«Я розумію, що рішення Парламенту сприймається складно. Розумію, що відчувають люди. Але я хочу наголосити. Все, що ухвалено, — це відповідь на агресивні і безпрецедентні дії, що відбулися останнім часом з боку збройних сил Росії проти українських моряків. Всі бачили ці цинічні відеокадри, які описували ситуацію», — сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що сектор безпеки та оборони, сфера охорони життя військових та їх соціальний захист – завжди був одним з пріоритетів.

«І зараз ми всі працюємо над тим, аби мобілізувати світ і повернути наших моряків, — сказав Володимир Гройсман. —  Ми вже майже п’ятий рік живемо в умовах агресії Росії. Тож маємо бути сильними та стійкими. Збройні Сили України, Уряд, місцеві органи влади зроблять все, аби підвищити рівень безпеки та оборони всередині країни. Українці, живіть звичайним життям – працюйте, навчайтеся, народжуйте дітей. Але треба завжди бути готовим відбити агресію. Для нас важливо бути сильними економічно та фінансово заможними».

У Мінагрополітики проаналізували можливі ризики, які несе для аграрної галузі ескалація конфлікту в Азовському морі та зумовлений нею режим воєнного стану в низці областей, введений з завтрашнього дня в Україні. Перелік ризиків з попередніми прогнозами та оцінками окреслив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Він особливо підкреслив, що ризики продовольчого характеру для внутрішнього ринку, зокрема, для областей із ВС, відсутні.

«Пропозиція основних продуктів харчування значно перевищує прогнозований попит, а більшість областей, в яких введено воєнний стан, є профіцитними», — зазначив Максим Мартинюк.

Найбільш суттєвими є ризики для рибної галузі в зв’язку із невизначеністю щодо збереження стабільного і зрозумілого режиму риболовства в Азовському морі. Станом на вчора рибалкам було рекомендовано в якості застережного заходу повернутися в порт, жодних юридичних чи фактичних обмежень до них не застосовувалося.

Також ситуація, що склалася, може вплинути на логістику в галузі. Через напружену ситуацію в Приазов’ї обсяги перевалки через порти Бердянськ та Маріуполь можуть бути вимушено скорочені, а потоки перенаправлені в порти Одеси. Проте, з огляду на поступове зниження помісячних обсягів експорту, великих проблем від можливої концентрації експортних потоків не очікується. Він також висловив впевненість, що зернотрейдери не зловживатимуть застосовуванням статусу «Force Majeure», який дає можливість відтермінувати строки виконання зобов’язань за контрактами.

Вплив на можливість коливання глобальних цін Максим Мартинюк назвав мінімальним. Так, на вчорашній біржовій сесії коливання ціни на пшеницю були в межах 1%.

«Мінагрополітики готове долучитися до вирішення всіх питань, що можуть виникнути в учасників ринку в зв’язку із введенням воєнного стану, так само, як і будь-яких інших», — резюмував перший заступник Міністра.

НАШ ГРАД