При будівництві супермаркетів передбачено обов’язкове проектування вбиралень для відвідувачів

При будівництві супермаркетів передбачено обов’язкове проектування вбиралень для відвідувачів

Проект нових ДБН щодо доступності передбачає вимоги щодо обов’язкового облаштування доступного простору в торговельних залах супермаркетів, гіпермаркетів та інших магазинів для всіх груп людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення, повідомляє Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

«Супермаркети, магазини – це ті громадські місця, де кожен з нас буває щодня. Але багато з цих закладів не мають зручного підходу для людини на візку чи батьків з дитячою коляскою. Більшість з них є незручними для людей з інвалідністю та створюють додаткові перешкоди. Зазвичай продукти розміщені зависоко, не завжди є достатньо місця, щоб розвернутися, а інформація про товари та цінники погано читається. Так не має бути, тому у нових нормах ми прописуємо чіткі вимоги до проектування цих закладів та наводимо конкретні приклади, як це має робитись», – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Будівлі цих закладів обов’язково повинні мати безперешкодний доступ ззовні та всередині.

Також пропонується, щоб полиці у торговельних залах та каси облаштовувались з урахуванням потреб людей з інвалідністю, які пересуваються на візках.

Інформація щодо розташування торговельних залів та секцій, асортименту товарів та цінників повинна бути контрастною та мати доступну візуальну форму для людей з порушеннями зору.

Найближчим часом також будуть прийняті зміни у ДБН щодо проектування підприємств торгівлі, якими також вводяться вимоги до обов’язкового створення безперешкодного доступу людей з інвалідністю, зокрема:

  • скасовується обов’язкове проектування порога або сходів при вході до будівель;
  • вводиться обов’язкове облаштування не менше 10% машино-місць для людей з інвалідністю на парковках біля цих закладів;
  • передбачається обов’язкове проектування вбиралень для відвідувачів у великих супермаркетах із як мінімум однією універсальною кабіною.

Норми розробляються Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з ПАТ «КиївЗНДІЕП».

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.