Отримати право на вилов риби можна на он-лайн аукціоні через ProZorro

Отримати право на вилов риби можна на он-лайн аукціоні через ProZorro

Чиновники більше не вирішуватимуть одноосібно кому надавати право  на вилов та розведення риби – відтепер цей процес відбуватиметься через он-лайн аукціон на платформі ProZorro. Це стало можливо завдяки схваленню Кабінетом Міністрів двох постанов, які підготувало Мінекоенерго, повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

Чому були потрібні зміни

Зокрема, постанову «Про реалізацію експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу права на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об`єктах (їх частинах) шляхом електронних торгів» було розроблено, бо в Україні не використовується резерв затверджених лімітів для промислового добування риби в Україні, це приблизно15% квотованих видів риб. Інакше кажучиресурс, який можна використовувати, а це близько 2000 тонн квотованих видів просто-на-просто був не розподілений. Відтак не приносив нашій економіці жодної копійки.

Як діятиме постанова з вилову біоресурсів

Що ж дає прийняття цієї постанови і розблокування механізму з продажу  15% біоресурсів?

Найперше, це доступ новим гравцям на ринку інвестицій, тому що раніше ця процедура була заблокована відсутністю порядку їх реалізації, а 85% квот які зараз використовуються, були розподілені безоплатно господарствами по заявочному принципу. До прикладу, приходила особа і говорила комісії, що хоче виловлювати рибу – і комісія говорила «так» або «ні». Звісно, що це створювало корупцію – держава ж не отримувала жодної копійки.

З прийняттям постанови із резерву держава формуватиме лоти. Наприклад, у Київському водосховищі нерозподілені 15% ліміту (цьогоріч це 170 тонн риби), з яких будуть сформовані лоти по 5%, їх виставлять на он-лайн аукціоні через платформу ProZorro.

Чому он-лайн аукціони не запровадили на продаж всієї риби? Пояснюємо, закон не має принципу зворотної дії, є підприємства, де квоти розподілені. Ці квоти забрати неможливо, бо це знищить галузь.

Як діятиме постанова з розведення біоресурсів

Водночас прийняття постанови «Про реалізацію експериментального проекту із запровадження порядку здійснення штучного розведення, вирощування водних біоресурсів та їх використання у спеціальних товарних рибних господарствах та проведення аукціонів з продажу режимів рибогосподарської експлуатації водного об`єкта шляхом електронних торгів» створить умови конкурентного ринку для розведення та вилову риби у таких господарствах. Адже постанова викорінить корупцію у цій галузі: раніше людина, яка хотіла займатися такою діяльністю, самостійно йшла в інститут, замовляла дослідження водного об’єкта і уже потім подавала документи на розгляд у Держрибагенство, де було при прийнятті рішень багато суб’єктивних факторів. Тепер же розробкою документів по водних об’єктах займатиметься Державне агентство рибного господарства, воно ж формуватиме лоти і виставлятиме їх на он-лайн аукціон. Іншими словами, за отримання права на розведення риби на кожному окремому водному об’єкті держава отримуватиме кошти, а не хтось собі в кишеню.

НАШ ГРАД