На Запоріжжі виготовляють вітчизняні сонячні панелі

На Запоріжжі виготовляють вітчизняні сонячні панелі

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук разом із журналістами та представниками бізнесу провів прес-тур на український завод із виробництва сонячних панелей, відкритий у березні ц.р. компанією «Енхол» у м. Енергодар (Запорізька область), повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України

Перед реалізацією задуму щодо виробництва сонячних панелей представники компанії детально вивчали цей ринок, його перспективи, а також досвід Китаю – однієї із провідних країн світу у цій сфері. Наразі компанія постачає сонячні панелі як бізнесу, так і приватним домогосподарствам.

У найближчих планах компанії – встановити додаткову технологічну лінію для виготовлення фотоелектричних модулів.

«Вітаю рішення компанії відкрити вітчизняне виробництво сонячних панелей, які стають все більше затребуваними на українському ринку. Сонячна енергетика в країні стрімко розвивається. Лише за 3 місяці 2018 р. встановлено 100 МВт потужностей сонячних електростанцій, що складає майже половину потужностей СЕС, введених за весь 2017 рік», — повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час огляду заводу.

Швидко зростає попит на сонячні панелі і серед приватних домогосподарств.

Якщо на початку 2015 р. лише 40 родин встановили приватні сонячні станції, то станом на кінець I кварталу 2018 р. вже 3553 сім’ї перейшли на сонячну електроенергію. Починаючи з 2015 року, на встановлення сонячних електростанцій приватними домогосподарствами інвестовано понад  64 млн євро.

Стимулом до цього став удосконалений та прив’язаний до курсу євро «зелений» тариф на «чисту» електроенергію, а також запроваджений «зелений» тариф для сонячних станцій потужністю до 30 кВт. Відповідний Закон № 514-VIII ( http://zakon.rada.gov.ua/go/514-19) розроблено за безпосередньої участі Держенергоефективності та прийнято Парламентом у червні 2015 року.

«Тож, завдяки ефективному законодавчому стимулюванню в Україні відкривається величезний ринок використання сонячних панелей.  Вкрай важливо, що у цей сегмент заходять не лише іноземні, а й вітчизняні інвестори та бізнес. Таким чином, вони роблять власний внесок не лише у зменшення енергозалежності країни, а й у розвиток її національної економіки», – зауважив Голова Агентства та розповів детальніше про законодавчу базу, запроваджену Держенергоефективності для розвитку «зеленого» бізнесу в країні.

Загалом в Запорізькій області розвивається «чиста» енергетика, незважаючи на те, що поблизу Енергодару розміщена атомна електростанція, яка є однією із найбільших у Європі.

Так, станом на 1 квітня 2018 р., у Запорізькій області діють 14 об’єктів відновлюваної електроенергетики, які працюють за «зеленим» тарифом, зокрема:

найбільша в Україні Ботієвська вітроелектростанція потужністю 200 МВт;

13 сонячних електростанцій загальною потужністю 40,9 МВт (з них 2 СЕС загальною потужністю 24 МВт введено у І кварталі 2018 року).