На відновлення України потрібно 486 млрд доларів

На відновлення України потрібно 486 млрд доларів

На відновлення України після руйнувань, спричинених війною, у найближчі 10 років знадобиться 486 мільярдів доларів. Такого висновку дійшли представники уряду України, ООН, Світового банку та Європейської комісії, які провели спільну оцінку збитків, завданих Україні повномасштабним вторгненням РФ, та потреб у сфері реконструкції. Результати оцінки було опубліковано у четвер. Для порівняння, наприкінці минулого року вартість відновлення країни оцінювалася у 411 мільярдів доларі, повідомляє ООН. 

«Незважаючи на повномасштабну війну, що триває, український уряд за підтримки міжнародних партнерів продовжує реалізацію програми швидкого відновлення», – заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

За оцінками, найвищі потреби у відновленні та реконструкції припадають на житловий фонд (17 відсотків загальної суми), транспортний сектор (15 відсотків), сферу торгівлі та промисловості (14 відсотків). При цьому у всіх секторах лише витрати на розчищення завалів та утилізацію будівельного сміття сягають майже 11 мільярдів доларів.

За підрахунками української влади, лише у 2024 році країні знадобиться близько 15 мільярдів доларів на проекти з реконструкції, як на національному, так і на місцевому рівні, яких потрібно розпочати негайно. Особлива увага має приділятися підтримці та мобілізації приватного сектору поряд із відновленням житла, інфраструктури, а також сфери послуг, енергетичного та транспортного сектору, наголошують експерти.

Згідно з результатами проведеної оцінки, близько 5,5 мільярдів доларів було отримано від міжнародних партнерів України, а також виділено з її власних ресурсів. Тобто станом на даний момент для проведення відновлювальних робіт у 2024 році не вистачає близько 9,5 мільярда доларів. 

«Ми бачимо, що потреби у реконструкції за останній рік продовжували зростати. Головним ресурсом відновлення України має стати конфіскація російських активів, заморожених на Заході. Нам необхідно розпочати цей процес уже цього року. Водночас український уряд створює умови для залучення приватних інвестицій, які прискорять процес відновлення та перетворять нашу країну на шляху до ЄС», – наводить ООН слова Шмигаля. 

Під час спільної роботи з оцінки збитків, завданих житловому фонду, транспортній, торговій, промисловій сфері та сільському господарству, експерти дійшли висновку, що його розміри сягнули майже 152 мільярдів доларів. Найбільше постраждали Донецька, Харківська, Луганська, Запорізька, Херсонська та Київська області.

По всій країні пошкоджено чи знищено 10 відсотків житлового фонду. Руйнування Каховської греблі та гідроелектростанції у червні 2023 року призвело до значних негативних наслідків для навколишнього середовища та сільського господарства, а також посилило проблеми, з якими вже зіткнулися люди, які намагаються отримати доступ до житла, води, продовольства та медичних послуг.

«Останні два роки стали свідками безпрецедентних страждань та втрат для України та її народу», – сказала Антонелла Бассані, віце-президент Світового банку Європи та Центральної Азії. 

«Проте, хоча ця оновлена ​​оцінка документує велику шкоду та пов’язані з цим потреби, вона водночас є свідченням стійкості України, демонструючи, що самовідданість її народу та її здатність до адаптації вже допомогли усунути частину шкоди та почати рухатися до відновлення», — додала вона. 

Оскільки Україна готується до процесу вступу до ЄС та проведення відповідних реформ, експерти наголошують, що відновлення країни має відбуватися за принципом «краще, ніж було».

З моменту публікації попередньої оцінки збитків рік тому уряду України за підтримки партнерів вдалося досягти певних результатів: у 2023 році на відновлення житлового сектору було направлено мільярд доларів, більша частина цієї суми пішла на ремонт та реконструкцію пошкоджених будівель. 

У транспортній сфері було виконано аварійно-відновлювальні роботи на ділянках автомагістралей та доріг загальною довжиною 2 тисячі кілометрів. У сфері освіти влада відновила близько 500 навчальних закладів, а з січня 2023 року частка навчальних закладів, що мають бомбосховища, зросла з 68 до 80 відсотків.

«Війна не закінчена. Страждання ще не закінчилися», – заявила Деніз Браун, координатор ООН в Україні. «Але громади в Україні демонструють мужність та прихильність до інклюзивного відновлення, і їм потрібна постійна підтримка міжнародних партнерів», – додала вона. 

НАШ ГРАД