Найтепліший січень за всю історію

Найтепліший січень за всю історію

Тенденція потепління, що спостерігалася протягом більшої частини 2023 року, продовжилася і в 2024 році: січень визнаний найтеплішим першим місяцем за всю історію спостережень. Це вже восьмий місяць поспіль, який є найтеплішим в історії. Температура поверхні моря залишається рекордно високою протягом десяти місяців поспіль, повідомляє ООН. 

Про це свідчать дослідження Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA), НАСА, Служби зміни клімату програми «Коперник» Європейського союзу та Японського метеорологічного агентства. Це чотири із шести джерел, дані яких Всесвітня метеорологічна організація використовує при складанні своїх доповідей. Середньомісячна температура приземного повітря у січні була на 1,66°C вищою, ніж середнє січневе значення у 1850-1900 роках, які називають «доіндустріальним періодом». 

Це не означає, що мета утримати потепління в межах 1,5° Цельсія, поставлена ​​в Паризькій угоді щодо зміни клімату, вже недосяжна: у цьому документі йдеться про довгострокове потепління протягом багатьох років, а не про щомісячне чи щорічне підвищення. За даними Служби зі зміни клімату програми «Коперник», температура в січні 2024 на 0,70 ° C вище, ніж середнє значення січневої температури в 1991-2020 роки і на 0,12 ° C вище температури попереднього найтеплішого січня 2020 року.

Глобальна кількість опадів у січні була майже рекордно високою, за рекордно вологим груднем. На більшій частині території Північної Америки, Азії та Австралії опади були сильнішими, ніж зазвичай, тоді як на більшій частині Південної Африки та Південної Америки січень видався посушливим. 

Вплив феномена Ель-Ніньо почав слабшати в екваторіальній частині Тихого океану, але температура морського повітря в цілому залишалася на надзвичайно високому рівні.

Остаточну доповідь ВМО «Стан глобального клімату у 2023 році» буде опубліковано до Всесвітнього метеорологічного дня, який відзначають 23 березня. ВМО вже підтвердила, що 2023 рік став найтеплішим роком за всю історію спостережень через антропогенну зміну клімату та потепління Ель-Ніньо.

НАШ ГРАД