НАЗК затвердило доступ до Спадкового реєстру, довіреностей і актів цивільного стану

НАЗК затвердило доступ до Спадкового реєстру, довіреностей і актів цивільного стану

Національне агентство з питань запобігання корупції затвердило з Міністерством юстиції порядок автоматизованого доступу Системи логічного та арифметичного контролю декларацій до трьох державних реєстрів: Спадкового реєстру, Єдиного реєстру довіреностей і Реєстру актів цивільного стану. Таким чином, НАЗК має затверджені протоколи про доступ до усіх 16 реєстрів та баз даних, необхідних для перевірки декларацій в автоматизованому режимі, повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції

Наразі НАЗК разом з ДП «Національні інформаційні системи», Міністерством цифрової трансформації України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України проводить технічні роботи з підключення до цих трьох реєстрів.

«Для здійснення автоматизованої перевірки даних в деклараціях НАЗК підготувало та впровадило у січні 2019 року спеціальну програму – Систему логічного та арифметичного контролю. Зміни до Закону «Про запобігання корупції», які набули чинності 18 жовтня, забезпечили НАЗК автоматизованим доступом до реєстрів, в яких міститься великий об’єм важливої під час перевірки декларацій інформації – Спадкового реєстру, Єдиного реєстру довіреностей і Реєстру актів цивільного стану», – повідомила керівник Управління інформаційно-аналітичних систем та захисту інформації Анна Ковтуненко.

Декларації, які автоматично визначаються Системою як такі, що мають найбільше корупційних ризиків, потрапляють у так звану «червону зону» для проходження процедури повної перевірки. Це переважно декларації осіб, які займають відповідальне або особливо відповідальне становище.

Ранжування декларацій Системою логічного та арифметичного контролю здійснюється повністю автоматично та без втручання працівників НАЗК, що повністю виключає корупційну складову.