У зоні відчуження реалізовується проект SATREPS

У зоні відчуження реалізовується проект SATREPS

У зоні відчуження успішно реалізовується українсько-японський проект SATREPS, повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження

На спільному робочому засіданні, яке відбулося у ДАЗВ, представники українсько-японського проекту SATREPS – ДАЗВ, Держатомрегулювання, НАН України, японського агентства науки і технологій JST та Фукусімського та Цукубського університетів обговорили проміжні результати та відзначили успішну реалізацію проекту. Зокрема, у рамках проекту здійснюється оцінка й прогнозування зміни радіаційного стану на водоймі-охолоджувачі ЧАЕС, оцінка динаміки міграції радіонуклідів у ґрунтах, моніторинг атмосферного забруднення радіонуклідами та підготовка пропозицій щодо відновлення навколишнього середовища та радіаційного захисту.

«Співпраця України та Японії у питаннях подолання наслідків аварії на ЧАЕС є виключно важливою для пошуку найоптимальніших шляхів реабілітації забруднених територій. Поєднання зусиль наших країн дозволить не лише провести обмін досвідом, але й напрацювати ефективні рекомендації з подолання подібних катастроф», – наголосив координатор проекту SATREPS в Україні Олег Насвіт.

Як зазначив т.в.о. Голови ДАЗВ Володимир Фещенко, зараз проект знаходиться на середині терміну виконання і це чудовий час для огляду проміжних результатів. Він також висловив сподівання, що результати робіт у рамках проекту стануть у нагоді як у роботі ДАЗВ, так і японським колегам. За його словами, реалізація проекту вже позитивно вплинула на розбудову системи радіаційного моніторингу території зони відчуження.

ДСП «Екоцентр» виконує координацію робіт за проектом у зоні відчуження. У рамках його реалізації були організовані майданчики для вивчення стокових характеристик поверхні з різними рівнями забруднення радіонуклідами, визначені місця встановлення сучасного обладнання на водотоках зони відчуження та місця розташування обладнання для моніторингу радіоактивних аерозолів, підготовлені майданчики для спостереження за підземними водами у районі водойми-охолоджувача.

«Разом з японськими колегами фахівці підприємства здійснювали відбір зразків поверхневих і підземних вод, донних відкладів, ґрунтів, біоти, а також виконували гідрологічні спостереження на річках зони відчуження. У Центральній аналітичній лабораторії ДСП «Екоцентр» проводилися вимірювання вмісту радіонуклідів у відібраних зразках. Протягом цього часу за проектом SATREPS було опрацьовано 489 зразків і виконано 983 лабораторні аналізи на вміст радіонуклідів», – повідомив генеральний директор ДСП «Екоцентр» Сергій Кірєєв.

В Україні реалізація проекту «Покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій» стартувала у квітні 2017 року.

НАШ ГРАД