Надію Савченко повернуть до України

Надію Савченко повернуть до України

савченкоМіністерство юстиції підготувало необхідний пакет документів, який запустить процес повернення Надії Савченко до України відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року. Про це повядомляє прес-служба відомства.

«Міністерство юстиції оперативно опрацювало заяву, яка надійшла до нас від Надії Савченко відносно її повернення до України на підставі конвенції. Усі необхідні документи, які стосуються юридичної сторони запуску даного процесу, в нас готові. Ми сьогодні провели з представниками усіх силових відомств відповідну нараду і нині перебуваємо «на низькому старті» аби ці процеси запустити», — зазначив Міністр юстиції Павло Петренко.

Однак, за його словами, конвенція передбачає певні бюрократичні процедури, і строки визначені документом для завершення даних процедур важко назвати прийнятними для української сторони, особливо враховуючи тяжкий стан здоров’я української льотчиці.

«У тому стані, в якому зараз Надія, терміни визначені конвенцією не є прийнятними. Тому сьогодні відпрацьований і обговорений алгоритм дій, який включає в себе, крім юридичних заходів, політичні та дипломатичні кроки, спрямовані на максимальне пришвидшення процесу повернення Надії на територію України», — наголосив Міністр юстиції.

Водночас він не став розголошувати подробиці дипломатичних переговорів і застеріг інших політиків від гучних заяв з цього приводу.

«Дуже важливо, щоб політики не робили гучних заяв з цього приводу. Адже будь-яка не виважена фраза може негативно вплинути на весь переговорний процес», — заявив Павло Петренко.

Українська влада тримає на контролі й процес повернення до України інших політичних в’язнів, які нині незаконно перебувають в Російській Федерації: Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка, Олега Сенцова, Юрія Солошенка.

«Ми повторно звернулися до російської сторони щодо надання нам чітких строків їх передачі або прийняття рішень по ним», — додав Міністр юстиції.

НАШ ГРАД