Надходження до бюджету від управління активами значно виросли

Надходження до бюджету від управління активами значно виросли

За 5 місяців цього року Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів перерахувало до державного бюджету 15,4 млн грн від управління арештованими активами, переданими управителям на підставі договорів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року сума надходжень зросла на 328%, повідомляє Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів

Водночас за весь 2020-й рік до бюджету надійшло 15,68 млн грн доходу, тобто менше ніж за пів року АРМА фактично досягнуло минулорічного результату.

Лише у травні держава отримала майже 3,5 млн грн від управління арештованим майном, що є найвищим показником надходжень у місячному розрізі.

Зазначені суми не враховують витрат, які управителі здійснюють для відновлення і покращення активів. Ці витрати, як правило, суттєво перевищують суми доходів до бюджету та дозволяють не лише зберігати арештоване майно, але й генерувати прибутки для держави від його комерційного використання. Крім того, управителі сплачують значні суми податків та створюють нові робочі місця завдяки користуванню активами.

Слід також наголосити, що вказані кошти є надходженнями лише від одного способу управління активами, які здійснює АРМА. Сюди не входять кошти від реалізованого на торгах майна та передані Агентству арештовані кошти, розміщені на банківських рахунках.