М’ясо, яйця та молоко — необхідні поживні продукти

М’ясо, яйця та молоко — необхідні поживні продукти

Деякі споживачі можуть обрати веганство або піскатаріанську дієту, але м’ясо, яйця та молоко є найважливішими джерелами необхідних поживних речовин, які нелегко отримати з рослинної їжі, йдеться у новій доповіді Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО).

Це особливо важливо на ключових етапах життя, таких як вагітність та годування, дитинство, юність та літній вік.  Це найбільш повний аналіз переваг та ризиків споживання продуктів харчування тваринного походження, заснований на даних та свідоцтвах з більш ніж 500 наукових праць та близько 250 нормативних документів.

Тарілка яєчні з беконом та склянка молока можуть забезпечити цілу низку важливих макронутрієнтів, таких як білки, жири та вуглеводи, а також мікронутрієнтів, які важко знайти в рослинах «у необхідній якості та кількості», – йдеться у доповіді ФАО.

Високоякісний білок, ряд незамінних жирних кислот, а також залізо, кальцій, цинк, селен, вітамін B12, холін та біологічно активні сполуки, такі як карнітин, креатин, таурин, забезпечуються продуктами харчування тваринного походження та виконують важливі функції для здоров’я та розвитку.

Залізо та вітамін А є одними з найпоширеніших дефіцитних мікроелементів у всьому світі, особливо серед дітей та вагітних жінок, зазначають у ФАО.

Більш ніж кожна друга дитина дошкільного віку (близько 372 мільйонів) та 1,2 мільярда жінок дітородного віку, згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Lancet, страждають від нестачі хоча б одного з трьох мікронутрієнтів: заліза, вітаміну А чи цинку.

Три чверті цих дітей живуть у Південній та Східній Азії, Тихоокеанському регіоні та Африці на південь від Сахари.

Регіональні відмінності

Згідно з доповіддю, споживання продуктів харчування тваринного походження сильно варіюється в усьому світі. Наприклад, людина в Демократичній Республіці Конго (ДРК) у середньому споживає всього 160 грамів молока на рік, тоді як середньостатистичний житель Чорногорії споживає 338 кілограмів.

Якщо говорити про яйця, то людина в Південному Судані в середньому споживає 2 г на рік порівняно з 25 кг Гонконгу. Середньостатистичний мешканець Бурунді споживає лише 3 кг м’яса на рік, тоді як мешканець Гонконгу – 136 кг, повідомляють автори доповіді.

Цілі сталого розвитку

При споживанні в рамках відповідного раціону харчування продукти тваринного походження можуть допомогти в досягненні цілей у галузі харчування, схвалених Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я, та Цілей сталого розвитку (ЦУР), пов’язаних із скороченням числа випадків затримки зростання, виснаження серед дітей віком до п’яти років, низькою. маси тіла при народженні, анемії у жінок репродуктивного віку, а також ожиріння та неінфекційних захворювань у дорослих.

Але водночас тваринницький сектор має вирішити низку проблем. «Це проблеми, пов’язані з навколишнім середовищем, такі як обезліснення, викиди CO2, нестійке водо- та землекористування, забруднення, а також питання, пов’язані зі здоров’ям, такі як стійкість до протимікробних препаратів, ризики зоонозів та хвороб харчового походження», – пишуть заступник керівника ФАО Марія Хелена Семедо та головний економіст Максимо Тореро Каллен у передмові до доповіді.

Ризики споживання червоного м’яса

Згідно з доповіддю ФАО, споживання навіть невеликої кількості переробленого червоного м’яса може підвищити ризик смертності та посилити хронічні захворювання, включаючи серцево-судинні хвороби та колоректальний рак. Споживання необробленого червоного м’яса в помірних кількостях, як вважають у ФАО, може мати мінімальний ризик для здоров’я.

Тим часом, докази зв’язку між споживанням молока, яєць та м’яса птиці здоровими дорослими людьми та такими захворюваннями, як ішемічна хвороба серця, інсульт та гіпертонія, є непереконливими (для молока) або незначними (для яєць та м’яса птиці), наголосили у ФАО.

НАШ ГРАД