Міністерство юстиції росії ліквідувало Московську Гельсінську групу

Міністерство юстиції росії ліквідувало Московську Гельсінську групу

Експерт ООН виступила на захист Московської Гельсінської групи у рамках справи про оскарження рішення про її ліквідацію. Спеціальний доповідач ООН з питання про становище правозахисників Мері Лоулор подала до суду в Росії прохання виступити як «amicus curiae» у справі про оскарження Московською Гельсінською групою рішення про її закриття, повідомляє сайт ООН. 

Московська Гельсінська група була заснована в 1976 році. Вона займалася виявленням порушень правами людини у СРСР, та був й у Російської Федерації, і просуванням правозахисної діяльності. Рішення про її закриття було ухвалено на основі позову Міністерства юстиції, в якому стверджувалося, що організація була зареєстрована лише для захисту прав людини у Москві, а не в інших частинах країни.

25 січня 2023 року Московський міський суд ухвалив ліквідувати Московську Гельсінську групу за порушення мандату, який не передбачає її діяльності за межами певного регіону. Цю правозахисну організацію виключили із Єдиного державного реєстру юридичних осіб.

«Ця справа стосується обґрунтованості розпуску правозахисної НУО, але також торкається важливої ​​теми: право на свободу асоціації в Росії», – сказав Мері Лоулор. Вона вступила у справу як незалежний експерт – «amicus curiae». Цей термін означатиме особа, яка не є стороною у справі, а представляє суддям юридичну думку чи висновок. Спеціальна доповідач наголосила, що обмеження на діяльність НУО, у тому числі тематичні чи географічні, несумісні з правом на свободу асоціації, а також із правом на захист прав людини.

Вона вважає, що вжиті щодо Московської Гельсінкської групи заходи невідповідні передбачуваним порушенням і можуть зробити свого роду «стримуючий вплив» на інші НУО.

«Припускається, що судовий розгляд у справі про примусовий розпуск не відповідав процесуальним гарантіям і, разом з несподіваною перевіркою Московської Гельсінкської групи, що передувала йому, схоже, було узгодженим актом, спрямованим на те, щоб перешкодити організації продовжувати свою правозахисну діяльність», ООН.

У своєму клопотанні виступити як «amicus curiae» Мері Лоулор закликала апеляційний суд загальної юрисдикції розглянути питання про те, чи допустимі передбачувані обмеження прав Московської Гельсінської групи не лише відповідно до національного законодавства, а й відповідно до відповідного міжнародного права.

«Я сподіваюся, що Суд винесе рішення, що сприятиме виконанню Російською Федерацією своїх міжнародних зобов’язань», – сказав експерт ООН.

Спецдоповідач та інші експерти ООН раніше вже висловлювали занепокоєння з приводу ескалації репресій проти громадянського суспільства з боку російської влади та закликали покінчити з усіма актами репресій, судового переслідування та залякування організацій громадянського суспільства та правозахисників. Засідання апеляційного суду у справі про Московську Гельсінську групу відбулося сьогодні. 

Спецдоповідачі ООН – це незалежні експерти, яких призначає Рада ООН з прав людини. Вони не є співробітниками ООН і не одержують винагороду за свою роботу.

НАШ ГРАД