МОЗ просить суттєво збільшити витрати на медицину

МОЗ просить суттєво збільшити витрати на медицину

У пропозиціях Міністерства охорони здоров’я України щодо Державного бюджету 2021 зазначено, що для комплексної реалізації медичної реформи програма медичних гарантій має бути профінансована у розмірі не менше 5% ВВП країни. Про це на щоденному брифінгу 6 вересня заявив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Глава відомства підкреслив, що рівень оплати праці у сфері охорони здоров’я в Україні зараз майже на 30% нижчий від середньої заробітної плати в Україні у всіх галузях. Але, оскільки підвищити його одномоментно неможливо, МОЗ ініціювало поетапний перегляд зарплат медпрацівників.

«В Україні лікар після інтернатури має отримувати заробітну плату від 20–25 тисяч гривень. І ми зробили до цього перший крок. Він стосувався встановлення доплат з вересня 2020 року. На це передбачено 5,9 млрд грн», – підкреслив Міністр.

Як зазначив Максим Степанов, на наступний рік пріоритетом Міністерства охорони здоров’я України є встановлення справедливої заробітної плати для медичних працівників та в цілому підвищення престижності професії. Серед поступових змін – подання пропозиції до Міністерства фінансів України щодо встановлення доплат водіям машин швидкої допомоги. Тільки після таких кроків, коли лікар отримує конкурентну зарплату, можна мати якісну медицину.