Масштабне оцифрування української періодики

Масштабне оцифрування української періодики

 Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» презентувала масштабний проект з оцифрування фонду Державного архіву друку, повідомляє Державний комітет телебачення і радіомовлення України

Фонд Державного архіву друку — єдиний у світі виокремлений фонд україніки, тобто видань, випущених виключно на території України. Його внесено до державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання. Фонд налічує понад 14,6 млн одиниць зберігання, з яких майже 11 млн становлять газети, а також 1,1 млн книг. Крім того, у Фонд включено понад 400 тисяч інших періодичних видань, близько 2 млн текстових аркушевих видань, автореферати дисертацій, образотворчі, картографічні, нотні, електронні та інші видання.

Як розповіла заступник директора з наукової роботи Книжкової палати Галина Гуцол, наразі завершено першу частину проекту «Формування національного газетного фонду». За два роки співпраці з компанією «Архівні інформаційні системи» оцифровано понад 150 000 сторінок (380 назв) українських газет1917-1925 років.  Загалом заплановано оцифрувати  всі газети радянського періоду.

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак наголосив, що збереження газетного фонду становить національний інтерес, тому що по газетах різних періодів можна досліджувати різні періоди української історії.

«Цей захід є знаковим не тільки для Книжкової палати, — зазначив Богдан Червак. — Він є знаковим для української державності, оскільки започатковує дуже важливу справу, реалізація якої допоможе нам стати цивілізованою, культурною і сучасною  нацією, яка дивиться не тільки в майбутнє, а й піклується про минуле». Перший заступник Голови Держкомтелерадіо також пообіцяв, що відомство буде всіляко сприяти реалізації цього проекту, який визнано одним із пріоритетів діяльності Держкомтелерадіо в 2019 році.

Після того, як Книжкова палата отримала страхові електронні копії,  газети 1917-1925 років закладатимуться на постійне зберігання в архівосховищі. Для газетних підшивок, що були оцифровані, було закуплено 302 спеціальних архівних футлярів з безкислотного картону, виготовлених у Чехії за міжнародними стандартами довготривалого зберігання. Відповідно користувачі відтепер працюватимуть тільки з електронними копіями цих газет.

Як відзначив на прес-конференції директор ТОВ «Архівні інформаційні системи» Кирило Віслобоков, компанія вкладала власні кошти в оцифрування газет. Доступ до цього ресурсу продаватиметься на Заході, а за рахунок  цих надходжень проект реалізовуватиметься далі. «Українські бібліотеки, всі інституції, з якими ми співпрацюємо, отримають безкоштовний доступ. Це буде доступ у межах читальних залів», — сказав Кирило Віслобоков.

Оцифровані видання вже сьогодні частково доступні на спеціальному вебресурсі – електронному архіві української періодики LIBRARIA, створеному компанією «Архівні інформаційні системи».