З 1 вересня для в’їзду в Білорусь необхідні закордонні паспорти

З 1 вересня для в’їзду в Білорусь необхідні закордонні паспорти

На засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про часткове зупинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян».

Згідно з рішенням Уряду, з 1 вересня 2020 року виїзд громадян України в Республіку Білорусь буде здійснюватися із закордонними паспортами, повідомляє Міністерство закордонних справ України

Новий порядок виїзду дозволить:

— покращити захист українських громадян, оскільки у разі втрати за кордоном внутрішнього паспорта ідентифікація громадян України закордонними установами є тривалою та складною на відміну від оперативних процедур документування подорожуючих у разі втрати закордонних паспортів;

— зменшити час проходження прикордонного контролю кожного громадянина, оскільки інформація із закордонних паспортів зчитується спеціальними приладами;

— вирішити питання проведення безпомилкової перевірки інформації щодо наявності обмежень на перетинання кордону згідно з дорученнями уповноважених державних органів та за базами Інтерполу, оскільки відсутність у внутрішньому паспорті інформації про особу латиницею унеможливлює автоматичне зчитування інформації з документа.

— удосконалити процедури прикордонного контролю з метою запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України (у формі книжечки) з огляду на низький ступінь захисту документа. (Довідково: протягом І кварталу 2020 року виявлено 48 недійсних документів, у 2019 році — 441, у 2018 році — 741).

Заплановане відтермінування нового порядку до 1 вересня цього року надасть можливість подорожуючим у разі потреби завчасно оформити закордонні паспорти на території України.

Громадяни України, які проживають на території Республіки Білорусь і не планують найближчим часом відвідання України, можуть оформити закордонні паспорти у Посольстві України в Мінську або Консульстві України в Бресті. Вказані установи забезпечені усім належним устаткуванням для опрацювання паспортних клопотань громадян України.

Водночас громадянам України, які після 1 вересня 2020 року перебуватимуть на території Білорусі без закордонних паспортів, не потрібно хвилюватися – при їх поверненні в Україну Державна прикордонна служба безперешкодно пропускатиме за внутрішніми паспортами.

Для громадян України – жителів прикордонних районів України залишається чинним режим поїздок в Республіку Білорусь по внутрішніх паспортах та свідоцтвах про народження (для осіб віком до 18 років) відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про порядок перетинання українсько-білоруського державного кордону громадянами, які проживають у прикордонних районах, від 12.12.1998.

Заплановані зміни режиму поїздок не стосуються громадян Республіки Білорусь.