Запрацює веб-портал з банкрутства

Запрацює веб-портал з банкрутства

Зїзд арбітражних керуючих та створення СРО показали: люди зацікавлені в тому, щоб розвивати професію, її імідж та змінювати ринок. На цьому наголосила заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць в інтерв’ю інформаційному порталу «Банкрутство&Ліквідація».

«Арбітражні керуючі беруть участь у нашій робочій групі щодо змін до Кодексу з процедур банкрутства. Вони відстоюють не тільки власні права. Їх цікавлять процедури, вони мають практику, вони хочуть донести до Міністерства юстиції чи депутатів, чому щось слід зробити саме так чи інакше. Вони зацікавлені в тому, щоб була процедура, яка працює, а не лише розділ, який стосується СРО чи арбітражних керуючих», – поділилася своїм враженням від діяльності арбітражних керуючих Валерія Коломієць.

Окремо вона зупинилася на перевірках арбітражних керуючих, зазначивши, що перевірки мають існувати в будь-якому випадку. За її словами, держава не має жодного морального права залишити цей процес напризволяще та повністю відмовитися від контролю за діяльністю арбітражних керуючих, адже мова йде про людські долі, вкрай часто – про виплати величезних сум заборгованості із заробітних плат.

«Йдеться також про процедури відновлення платоспроможності підприємств, у яких є частка державної власності. Тому держава не може повністю все передати на розсуд людини вільної професії», – додала Валерія Коломієць.

Вона зауважила, що на даний момент контроль має відбуватися в тій моделі, в якій він є. Але питання, як саме механізм контролю буде реалізовано, зараз обговорюється з радою СРО. Її члени вже надіслали свої зауваження, які найближчим часом будуть обговорені з керівництвом СРО.

Водночас, говорячи про питання передачі повноважень, Валерія Коломієць нагадала, що Міністерство саме ініціювало цей процес.

«Нам треба накреслити якусь спільну карту подальшої спільної роботи. Але в СРО прекрасно розуміють: навіть якщо в майбутньому їм передаватимуть повноваження, то питання дисциплінарної відповідальності їм ніхто віддавати не буде. Вони самі запропонували взяти активну участь у підвищенні кваліфікації, щоб ми почали працювати з цього питання, і вони в подальшому перейняли повноваження в цьому сегменті. На мою думку, це правильно», – зазначила заступник Міністра.

Також вона поінформувала, що на сьогодні розробляється веб-портал з банкрутства, де будуть особисті кабінети арбітражних керуючих. Це надасть Міністерству юстиції змогу здійснювати не виїзний контроль, а де-факто робити перевірку, просто маючи доступ до особистого кабінету.

«Арбітражний керуючий матиме можливість фактично вести електронне досьє своїх справ та доступ до реєстрів. У нас уже є проект нормативної бази, яка описує, який вигляд це має мати, і ДП НАІС уже готове оголосити тендер на розробку програмного забезпечення. Але ми запропонували НАІС зустрітись з арбітражними керуючими та вислухати їхні пропозиції та побажання щодо функціоналу майбутнього ресурсу», – сказала Валерія Коломієць.

З повною версією інтерв’ю можна ознайомитися за /посиланням/

 НАШ ГРАД