Для вирішення проблем з відходами необхідно 207 заводів

Для вирішення проблем з відходами необхідно 207 заводів

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець провів зустріч з головою українського Офісу Японського Агентства Міжнародного Співробітництва JICA — Japan International Cooperation Agency Мацунага Хідекі.

Зустріч стала продовженням діалогу, розпочатого декілька тижнів тому у Токіо. У лютому на полях конференції з економічного розвитку та відбудови між Україною та JICA підписано Меморандум про співробітництво по статті 6 Паризької угоди. Наразі обговорили покроковий План заходів щодо його практичної реалізації, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

У рамках зустрічі торкнулися також теми управління відходами. Практики Японії – серед найрозвиненіших у світі. Японські технології з роздільного збирання побутових відходів цікаві для України в контексті реформи, яка після прийняття рамкового закону набирає обертів.

“Україні для вирішення її проблем з відходами необхідно 207 нових сучасних заводів. При аналізі ситуації ми використовували принципи, закладені JICA. Перш за все, взяли за основу кластерну модель поділу територій, та визначили, які кластери ми можемо об’єднати. Фактично при створенні власної моделі управління відходами ми поєднали досвід Японії з європейським”, — наголосив Руслан Стрілець.

Спільною для країн є і проблема відходів руйнації. Як відзначив Міністр, досвід Японії у врегулюванні цього питання після численних природних лих є важливим для України. Адже наша країна вже має понад 600 тис. тонн відходів руйнації унаслідок бойових дій. Японія передала Україні близько 30 одиниць спецтехніки в межах проекту екстреного відновлення та реконструкції України. Міністр обговорив з Мацунага Хідекі низку питань щодо експлуатації техніки для відокремлення небезпечних відходів руйнації та їх подальшої утилізації спеціалізованими підприємствами.

“Дякую українському Офісу JICA за оперативний розвиток переговорного процесу. Японія – надійний партнер України у боротьбі з російською збройною агресією та її наслідками. Співпраця з Японією є надзвичайно важливою і для “зеленого” відновлення України. Тож ми зацікавлені у розвитку спільних проектів. Інвестування в Україну є перспективним як для нашої держави, так і для міжнародних партнерів”, — наголосив Руслан Стрілець.