В Україні 600 тисяч тонн відходів руйнувань

В Україні 600 тисяч тонн відходів руйнувань

В Україні вже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів руйнувань: маємо планувати де і як ефективно їх використовувати. На цьому наголосив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на Харківщині, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

“Щоб вирішити проблему з відходами руйнувань ще 27 вересня 2022 року Уряд схвалив порядок їх утилізації. Документ був розроблений Міндовкіллям спільно з Мінрегіоном. Наразі Міністерство постійно комунікує з міжнародними партнерами щодо надання Україні допомоги — для придбання пересувних дробарок будівельних відходів, устаткування для їх розбирання та сортування, обладнання, яке забезпечуватиме переробку відходів для їх повторного використання у будівництві тощо”, — зазначив Олександр Краснолуцький. 

За його словами, одним з прикладів такої співпраці, є домовленості з Японським Агентством Міжнародного Співробітництва JICA, яке допомагатиме Україні в проектах переробки відходів руйнації. Згоди про партнерство було досягнуто під час зустрічі Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця з Віце-президентом Центрального офісу JICA Наокі Андо. Міндовкілля та Офіс JICA в Україні разом зможуть швидко рухати спільні проекти, як того вимагає воєнний час. І звичайно залучатимуть Харківщину до спільної роботи. Адже станом на початок березня на території регіону вже налічувалося близько 50 тис. тонн відходів від руйнувань. Щоденні обстріли лише збільшують ці обсяги.

Важливим є і вирішення довоєнних проблем області з управління твердими побутовими відходами, які продовжують накопичуватися. Запущена реформа сьогодні створює для цього всі можливості.

Як розповіла директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович, наразі в рамках реформи опрацьовується питання щодо розміщення на території області 8 нових заводів. На двох з них, основних, планується здійснювати весь комплекс робіт з відходами: від сортування до їх переробки та виробництва RDF-палива, «енергетичної утилізації» відходів з виробництвом електричної енергії та тепла. Загалом нові потужності забезпечать 100% перероблення побутових відходів, що утворюються в регіоні.

На законодавчому рівні ми вже маємо для цього всі умови. І ми вдячні народним депутатам за прийняття для цього важливого базису — рамкового євроінтеграційного Закону “Про управління відходами”. Адже інвестори завжди відкрито говорили про те, що їм потрібні чіткі прозорі правила роботи та гарантії захисту їх інвестицій. І Закон створює для них ці умови. Крім того, міжнародні партнери сьогодні наголошують, що готові вже зараз допомогти пройти нам шлях від руїн до зеленої трансформації. На вищому політичному рівні, на усіх форумах, міжнародних майданчиках саме зелене відновлення розглядається як головний інвестиційний кейс України”, — зауважив Олександр Краснолуцький. 

Нагадаємо, у продовженням діалогу, розпочатого декілька тижнів тому у Токі, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець провів зустріч з головою українського Офісу Японського Агентства Міжнародного Співробітництва JICA — Japan International Cooperation Agency Мацунага Хідекі. У лютому на полях конференції з економічного розвитку та відбудови між Україною та JICA підписано Меморандум про співробітництво по статті 6 Паризької угоди. Наразі обговорили покроковий План заходів щодо його практичної реалізації. У рамках зустрічі торкнулися також теми управління відходами та допомоги Японії у вирішенні нашою країною проблем з відходами руйнації.

НАШ ГРАД