В Україні проведено 35,8 млн щеплень проти COVID-19

В Україні проведено 35,8 млн щеплень проти COVID-19

Від початку вакцинальної кампанії в Україні проведено більш як 35,8 млн щеплень проти COVID-19. 12,2 млн людей, що отримали дві дози вакцини, не зробили бустерних щеплень, отже, не завершили первинний курс вакцинації. Першу бустерну вакцинацію зробили лише понад 3,3 млн людей, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України

Водночас у 2024 році вакцинація проти COVID-19, як і в попередні роки, є безоплатною для кожного українця. Особливо важливо вакцинуватися людям із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19: старшим за 60 років та тим, хто має серйозні супутні захворювання.

Основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень (або двох щеплень, якщо вакцинація проведена вакциною «Janssen»). Згідно з прийнятими восени 2023 року рекомендаціями НТГЕІ, первинний курс з вакцинації – це:

одна доза (якщо вакцинація проведена вакциною «Janssen») та бустерне щеплення;

або дві дози первинної вакцинації (якщо щеплення проведені вакцинами «CoronaVac», «Comirnaty» чи іншою дводозною вакциною) та бустерне щеплення.

Бустерне щеплення проводять через 5-6 місяців після первинної вакцинації (щонайменше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей). Усі наступні щеплення називають додатковим бустером.

Наразі в країні є достатньо вакцини для проведення щеплень – це кілька видів вакцини від «Pfizer»: для дітей від 5 років, дорослих та омікрон-специфічна, яка рекомендована для бустерних щеплень людям, що мають два щеплення.

Записатися на вакцинацію можна у свого сімейного лікаря або зробити її в пункті щеплень у медзакладах. Наразі працює дві тисячі пунктів щеплень. Дізнатись їхні адреси та графік роботи можна за посиланням або за номером контакт-центру МОЗ 0 800 60 20 19.

Після початку повномасштабної війни робота центрів масової вакцинації, які працювали в ТРЦ та інших пристосованих приміщеннях для масових щеплень, з безпекових міркувань була зупинена. Однак мережа пунктів щеплень в амбулаторіях, лікарнях, ЦПМСД – чинна.

Нагадаємо, від початку епідсезону (з жовтня) на COVID-19 захворіли 141 839 людей, померло 743 людини, у т. ч. чотири дитини віком до 17 років.

НАШ ГРАД