П’ять фактів про корисні копалини

П’ять фактів про корисні копалини

Для переходу до «чистих» джерел енергії потрібно буде видобувати набагато більше рідкісних мінералів, які використовуються, наприклад, у вітряних турбінах та сонячних електростанціях. Проте експерти в галузі енергетики зазначають, що процес видобутку цих корисних копалин може призводити до забруднення довкілля та порушень прав людини, повідомляє ООН.

Давно відомо, що світ переживає кліматичну кризу: температура підвищується, відбувається дедалі більше екстремальних погодних явищ. Це негативно позначається на економіці, навколишньому середовищі та суспільстві в цілому.

Щоб впоратися з надзвичайною кліматичною ситуацією, енергетичний сектор повільно, але все ж таки починає відмовлятися від електростанцій, що викидають в атмосферу клуби парникових газів, і звертається до «чистіших» джерел, таких як сонце і вітер.

Однак, щоб забезпечити світ енергією з низьким рівнем викидів, потрібно буде видобувати набагато більше деяких корисних копалин, а це може бути «брудним» процесом. 

1. Копалини для енергетичного переходу: що це таке і де їх знайти

Певні природні речовини ідеально підходять для використання у технологіях відновлюваної енергії. Наприклад, літій, нікель та кобальт є основними компонентами акумуляторів для електромобілів. Рідкоземельні елементи входять до складу магнітів, що обертають вітряні турбіни та електродвигуни. Великі обсяги міді та алюмінію необхідні роботи ліній електропередач. 

Подібна сировина зустрічається в гірських породах по всьому світу, але їхню видобуток контролюють кілька країн і компаній: Китай лідирує на ринку рідкоземельних металів, Індонезія виробляє найбільше нікелю, Демократична Республіка Конго (ДРК) – більшу частину кобальту. 

Багато корисних копалин, необхідних енергетичного переходу, було виявлено в країнах, що розвиваються, не мають виходу до моря, деякі з яких належать до найменш розвинених країн світу. 

2. Ринок стрімко зростає

Перехід до «чистої» енергетики веде до значного зростання потреб у певній сировині. За даними Міжнародного енергетичного агентства, у період з 2017 по 2022 рік попит на літій зріс утричі, на нікель – на 40 відсотків, а попит на кобальт підскочив на 70 відсотків.

За повного переходу на відновлювані джерела енергії та досягнення нульового рівня викидів парникових газів до 2040 року застосування корисних копалин в альтернативній енергетиці збільшиться у шість разів. Це призведе до того, що розмір ринку цієї сировини перевищить 400 мільярдів доларів.

3. Країни, багаті на необхідні копалини, отримають перевагу…

Це станеться за наявності ефективних політичних заходів та гарантій. Видобуток мінералів, необхідних у «чистій» енергетиці, може започаткувати нову еру сталого розвитку шляхом створення робочих місць і скорочення масштабів бідності. 

За словами голови нью-йоркського офісу Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) Лігії Норон’ї, у правильних умовах індустрія корисних копалин для енергетичного переходу може абсолютно перетворити деякі країни.

4. …Однак є побоювання

«Ми не можемо повторити помилки минулого, коли країни, що розвиваються, систематично експлуатувалися для виробництва сировини», — зазначив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Правозахисні групи попереджають про порушення прав людини у всій галузі, зокрема на шахтах у країнах, що розвиваються. З деяких об’єктів надходять повідомлення про примусову працю.

Нераціональний видобуток корисних копалин завдасть шкоди навколишньому середовищу. Так, процес може призвести до вирубування лісів, забруднення води та так званого зневоднення. Наприклад, для видобутку однієї тонни літію потрібно два мільйони літрів води, але близько 50 відсотків міді та літію виробляють у регіонах, що зазнають нестачі водних ресурсів.  

5. ООН розробляє заходи щодо підтримки галузі

В даний час ООН робить зусилля щодо забезпечення справедливого та сталого управління корисними копалинами, необхідними для енергетичного переходу. У 2023 році ООН приступила до здійснення ініціативи щодо зміцнення довіри та стійкості у ланцюжках поставок мінералів. 

Наприклад, ЮНЕП підтримує ДРК у розробці національного плану з видобутку корисних копалин, зокрема кобальту. Спільна робота націлена на мінімізацію впливу гірничодобувної промисловості на довкілля та вивчення того, як місцеві та міжнародні організації можуть допомогти вирішити конфлікти, пов’язані з виробництвом сировини.

Шоста сесія Асамблеї Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища (ЮНЕА-6) проходить з 26 лютого по 1 березня 2024 року у штаб-квартирі ЮНЕП у Найробі, Кенія. Очікується, що делегати обговорять проблеми, пов’язані зі здобиччю мінералів та металів, а також інші ключові питання екології.

НАШ ГРАД