Війна в Україні призвела до загострення продовольчої кризи

Війна в Україні призвела до загострення продовольчої кризи

Напередодні саміту «Великої сімки» ЮНІСЕФ звернувся до провідних економік світу із закликом виділити 1,2 млрд доларів на порятунок мільйонів дітей від голодної смерті. Війна в Україні та інші фактори призвели до різкого загострення продовольчої кризи. Без надзвичайної допомоги восьми мільйонам дітей віком до п’яти років у 15 країнах світу загрожує неминуча смерть від виснаження, пов’язаного з недоїданням. Це число зростає щохвилини. Про це попереджають із ЮНІСЕФ напередодні зустрічі представників семи розвинених економік світу, повідомляє ООН. 

З початку року в 15 країнах, які найбільше постраждали внаслідок продовольчої кризи, кількість дітей з небезпечною формою виснаження зросла на 260 тисяч. Йдеться насамперед про країни Африканського рогу та регіону Сахель. У ЮНІСЕФ називають ситуацію «вибухонебезпечною», попереджаючи, що якщо вона й надалі погіршуватиметься такими темпами, то незабаром переросте «у справжню катастрофу».

«Продовольча допомога є дуже важливою, – зазначила Виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел. – Але мішки з пшеницею не врятують дітей, які голодують. Ми повинні поки не пізно забезпечити їхнє лікувальне харчування».

Зростання через війну в Україні ціни на продовольство, зміну клімату, посуху, а також наслідки пандемії – ці та інші фактори призвели до різкого зростання показників виснаження серед дітей віком до п’яти років.

Щоб запобігти масовій загибелі наймолодших жителів планети, ЮНІСЕФ нарощує масштаби допомоги в 15 найбільш постраждалих країнах.

Найважчий наслідок хронічного недоїдання у цій віковій групі – недостатня вага. У виснажених дітей істотно слабшає імунна система, у зв’язку з чим, порівняно з ровесниками, ризик смерті їм підвищується в 11 раз.

40 млн дітей у 15 країнах не отримують харчування, необхідного для зростання та розвитку. 21 мільйону загрожує виснаження і смерть, оскільки їхній раціон не включає навіть мінімально необхідний набір продуктів.

Водночас, ціни на лікувальне харчування за останні місяці зросли на 16 відсотків, що пов’язано з подорожчанням інгредієнтів такої продукції. Подібне зростання цін суттєво обмежує можливості ЮНІСЕФ. Наприклад, близько 600 тисяч дітей незабаром залишаться без цього лікування і ризикують померти, оскільки фонд просто не вистачає коштів.

«Складно описати словами, що означає “сильне виснаження”, але якщо ви побачите дитину, яка страждає на цю найбільш небезпечну форму недоїдання, ви самі зрозумієте і пам’ятатимете про це все життя», – пояснила Кетрін Рассел, закликавши країни «Великої сімки» негайно прийняти заходи.

НАШ ГРАД