Війна в Україні призвела до немислимих втрат

Війна в Україні призвела до немислимих втрат

Кризовий координатор ООН по Україні Амін Авад заявив, що війна, що триває в Україні, призвела до немислимих людських жертв і руйнувань, а також до потрясінь на світових продовольчих ринках. На сході України тривають запеклі бої. Мешканці цих районів опинилися у лещатах вогню, вони відрізані від міжнародної допомоги. ООН стрімко розширює масштаби своєї допомоги, однак багатьом жителям країни немає доступу, повідомляє ООН

«Сьогодні минає чотири місяці з моменту ескалації війни в Україні. Ця війна – не що інше, як низка втрат – втрат життів, втрат будинків, втрат роботи», – сказав Амін Авад.

Він підкреслив, що війна в Україні торкнулася практично всіх сфер життя, змусила понад 12 мільйонів українців, у тому числі мільйони дітей, залишити свої будинки і рятуватися втечею. Під загрозою опинилося майбутнє цілого покоління. Мільйони людей можуть опинитися у злиднях. Ця війна, як зазначив представник ООН, струсила світові продовольчі ринки, що може обернутися дестабілізацією ситуації далеко за межами України.

ООН розширює свою присутність у країні, тісно співпрацюючи з урядом України, а також із понад 300 місцевими партнерами з громадянського суспільства та з міжнародними неурядовими організаціями. Завдяки цьому співробітництву допомогу вдається доставляти з безпрецедентною швидкістю. Наразі ООН надає підтримку майже дев’яти мільйонам людей.

«На сході України тривають запеклі бої, мирні жителі опинилися у пастці та відрізані від продовольства, питної води та електрики. Ми домагаємося гуманітарного доступу до цих районів для надання допомоги цивільним особам, які потребують термінової допомоги», – заявив Амін Авад.

Представник ООН висловив побоювання з приводу того, що конфлікт увійде «до затяжної стадії», а це означає, що гуманітарні потреби тільки зростатимуть. У зв’язку з цим, за його словами, в ООН нарощують масштаби допомоги, працюють пліч-о-пліч з українським урядом і з народом цієї країни.

«Ми розраховуємо при цьому на постійну міжнародну підтримку та увагу до гуманітарної ситуації в Україні», – сказав Кризовий координатор ООН з питань України.
Він нагадав, що не за горами зима, яка може спричинити зростання загроз для життя мільйонів людей. Гуманітарні організації вже зараз готують план надання допомоги українському народу в сувору і довгу зиму. Проте їх можливості обмежені, особливо у контексті енергетичної кризи.

«Для підтримки України у вирішенні нагальних енергетичних потреб потрібні узгоджені зусилля держав», – наголосив Амін Авад.

За його словами, потрібна скоординована допомога мільйонам переміщених осіб в Україні. Сьогодні, у зв’язку із запуском Плану дій із переміщення осіб усередині країни, Генеральний секретар висловився за довгострокові вирішення проблем внутрішніх біженців.

Генеральний секретар продовжує шукати способи пом’якшення глобальних наслідків руйнівного впливу війни на продовольчу безпеку, прагнучи розблокувати критично важливу торгівлю зерном та сировинними товарами.
«Організація Об’єднаних Націй продовжуватиме свої невпинні зусилля з реагування на ситуацію, що склалася. Війна має закінчитися зараз. Нам потрібний мир в Україні», – зазначив Кризовий координатор ООН щодо України Амін Авад.

НАШ ГРАД