Необхідні антибіотики нового покоління

Необхідні антибіотики нового покоління

Темпи розробки нових антибактеріальних препаратів не встигають за зростаючою стійкістю до них, йдеться у щорічній доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), повідомляє ООН

Антибіотики та інші антимікробні препарати відіграють найважливішу роль у зниженні рівня захворюваності та смертності як серед людей, так і серед тварин. Проте в результаті поступової мутації бактерій, вірусів, грибків та паразитів з’являються нові штами мікроорганізмів, які набувають стійкості до цих препаратів, що ускладнює лікування та підвищує ризик тяжкого перебігу хвороб та смерті.

Сьогодні стійкість до антибіотиків стає глобальною проблемою, яку слід терміново вирішувати.

Багато антибіотиків не працюють
Майже нові антибіотики та інші протимікробні ліки, які з’явилися на ринку в останні десятиліття, – це лише різновиди раніше відкритих препаратів. Багато хто з них сьогодні не працює. Так, з 2017 року було схвалено лише 12 антибіотиків, 10 з яких належать до існуючих класів із протимікробною резистентністю.

В результаті від інфекційних захворювань, що викликаються бактеріями, паразитами, вірусами та грибками, помирають мільйони людей.

У доповіді ВООЗ за 2021 рік клінічні та доклінічні розробки антибактеріальних препаратів описуються як «стагніруючі» та далекі від задоволення глобальних потреб.

«Існує серйозна прогалина у відкритті антибактеріальних методів лікування, і ще більша – у відкритті інноваційних методів лікування, – сказав Ханан Балхі, помічник Генерального директора ВООЗ. — Це є серйозною проблемою для подолання наростаючої стійкості до протимікробних препаратів і робить кожного з нас все більш вразливим до бактеріальних інфекцій, включаючи найпростіші».

Клінічні розробки
За даними ВООЗ, у 2021 році у клінічній розробці знаходилося лише 27 нових антибіотиків проти збудників пріоритетних захворювань, порівняно з 31 препаратом у 2017 році. На доклінічній стадії – до початку клінічних випробувань – кількість препаратів залишається відносно стабільною протягом останніх 3 років.

Перешкоди для розробки нових препаратів включають тривалий процес узгодження, високу вартість та низькі показники успішності. В даний час на розробку антибіотиків від доклінічної до клінічної стадії йде приблизно 10-15 років. У середньому лише один із кожних 15 препаратів, що знаходяться на стадії доклінічної розробки, дійде до пацієнтів. Щодо нових класів антибіотиків – лише один із 30 кандидатів.

З 27 антибіотиків, які перебувають у клінічній розробці та призначені для боротьби зі збудниками пріоритетних захворювань, лише шість відповідають хоча б одному з критеріїв ВООЗ для інновацій. У середньому стійкість до більшості нових препаратів відзначається через 2-3 роки після виходу ринку.

Пандемія COVID-19, як зазначають у ВООЗ, також завадила прогресу, затримала клінічні випробування та відвернула увагу інвесторів. Більшість інновацій у сфері антибіотиків посідає малі і середні підприємства, які важко знаходять кошти на фінансування клінічних розробок. Тому у ВООЗ вважають, що сьогодні необхідні термінові та узгоджені інвестиції у дослідження та розробки антибіотиків нового покоління.
НАШ ГРАД