Аваков: «25% населення схвалює тортури проти злочинців»

Аваков: «25% населення схвалює тортури проти злочинців»

Результат вдалої роботи системи МВС — рівень суспільної довіри. Про це Міністр внутрішніх справ заявив під час щорічної колегії МВС.

«За даними соціологічного опитування, яке було проведене у жовтні 2017 року, рівень довіри до органів системи МВС характеризується наступним чином: Національна гвардія – 52,6%; Державна служба з надзвичайних ситуацій – 50,5%; Державна прикордонна служба – 46,4%; Національна поліція в цілому – 39,3%; Патрульна поліція – 40,9%, що значно перевищує показники дореформеного періоду», — сказав Арсен Аваков.

Очільник Міністерства внутрішніх справ наголосив, що на сьогодні важливо визначити механізми, якими буде оцінюватися робота поліції на 2018 рік і ні в якому разі не треба переходити межі дозволеного.

«Не будь-якими способами можна добитися розкриття злочинів. 25% населення України схвалює насилля і тортури проти певної категорії злочинців. Але ми повинні знати ту лінію, червону лінію, через яку не можна переступати ні задля яких розкриттів і показників», — зазначив він.

Міністр підкреслив, що робота Міністерства та центральних органів виконавчої влади, які входять до сфери його відповідальності, ускладнювалась низкою факторів, найбільш вагомими з яких є – продовження агресії Росії, збереження високого рівня кримінальної активності та поширення незаконного обігу зброї.

«Зазначені чинники ускладнювали правоохоронну та безпекову роботу, у ряді випадків зумовлювали необхідність відволікання сил і засобів від виконання основних завдань. Проте, я вважаю, нам вдалося забезпечити дотримання основного вектора наших зусиль – забезпечення безпеки людини, невідкладне реагування на загрози її інтересам, підвищення якості послуг, які вона отримує в системі МВС», — сказав Міністр внутрішніх справ.

Арсен Аваков наголосив, що завдяки цілеспрямованій та наполегливій роботі вдалось сформувати та підтримувати низку позитивних тенденцій в правоохоронній та безпековій сферах.

До кінця 2018 року на дорогах України буде працювати близько 324 нарядів дорожньої патрульної поліції. 

«Зараз у навчальних центрах 2 600 патрульних, які готуються вийти на патрулювання наших доріг. Майже 80 нарядів дорожньої поліції забезпечують безпеку руху на дорогах протяжністю 4 тисячі кілометрів. У лютому планується збільшення їх до 210 нарядів, а до кінця року до 324 нарядів», — сказав Арсен Аваков.

За його словами, така кількість патрульних зможе охопити понад 9 тисяч кілометрів доріг.

Арсен Аваков наголосив, що в Україні запрацюють патрульні підрозділи дорожньої поліції Криму і Севастополя.

«Так, у нас будуть працювати такі підрозділи, не треба дивуватися. Вони працюватимуть на різних ділянках, поки не буде звільнено півострів від окупантів, а потім перейдуть на роботу туди», — додав Міністр.

Вперше за останні роки в Україні намітилась тенденція до зниження рівня злочинності в державі.

«Кількість зареєстрованих злочинів скоротилася майже на 14%, або близько 80 тис. в абсолютному значенні. Число наших громадян, які постраждали від злочинних діянь, зменшилося на 16%. Показовим є скорочення майже на 17% протиправних посягань на життя і здоров’я людей, зокрема умисних убивств, тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі тих, що спричинили смерть потерпілого», — сказав Арсен Аваков.

Міністр також зазначив, що минулого року вдалося скоротити кількість розбійних нападів на чверть, грабежів – на 35%.

«Удалося кардинально змінити динаміку крадіжок, які протягом останніх років невпинно зростали. Порівняно з 2016 роком їх масив уперше зменшився на 17%», — зазначив очільник Міністерства.

Арсен Аваков нагадав позитивну статистику останнього року, за якою кількість кримінальних правопорушень, за якими особам повідомлено про підозру в їх скоєнні, збільшилася майже на третину. Число розкритих тяжких та особливо тяжких злочинів зросло також на третину.