Топ-посадовці росії мають сидіти у в’язниці

Топ-посадовці росії мають сидіти у в’язниці

«Боротьба з безкарністю за тяжкі злочини згідно з міжнародним кримінальним правом з судової точки зору». Вперше в історії міністри юстиції країн G7 зустрілися в Берліні, щоб обговорити розслідування скоєних в Україні воєнних злочинів і притягнення винних до відповідальності. Долучився до конференції і очільник українського Мін’юсту Денис Малюська. Мета зустрічі – покращити координацію розслідувань скоєних злочинів, повідомляє Міністерство юстиції України

«путін має сидіти у в’язниці – ця теза ні у кого не викликає заперечення. Тобто, є розуміння того, що відповідати за воєнні злочини в Україні мають не тільки солдати чи офіцери нижньої ланки – відповідальність мають понести також ТОПи рф», – зазначив Денис Малюська під час свого виступу.

«Після того, як росія розв’язала загарбницьку війну всупереч міжнародному праву, Міжнародний кримінальний суд негайно розпочав розслідування за підтримки всіх країн G7. Це був важливий початковий крок. Однак розслідування на національному рівні та отримані ними висновки про злочини росії проти міжнародного права будуть не менш важливими, і вони повинні йти рука об руку з міжнародними розслідуваннями. Щоб притягнути рф до відповідальності за її військові злочини, ми маємо об’єднати всі наші зусилля», – зазначив Федеральний міністр юстиції Федеративної Республіки Німеччина Доктор Марко Бушманн.

Ключові комунікації зустрічі:

  • топ-посадовці росії мають сидіти у в’язниці;
  • кожен, хто постраждав внаслідок війни, має отримати компенсацію з коштів рф.

Учасники зустрічі поділилися досвідом щодо судового переслідування за серйозні міжнародні злочини та продемонстрували підтримку у боротьбі України за справедливість щодо жорстокостей, скоєних росіянами проти невинних цивільних осіб.

Результатом Конференції стало підписання міністрами юстиції країн «Великої сімки» спільної Декларації. «Військові злочини та інші звірства не можуть бути безкарними. Необхідно досягти максимальної відповідальності за провину правопорушників та забезпечити справедливість для жертв і постраждалих», – йдеться у документі. Тому, Декларацією закріплюється:

  • засудження загарбницької війни росії проти України, якою рф грубо порушує міжнародне право, зокрема Статут ООН;
  • засудження триваючих атак, внаслідок яких вбивають і поранюють цивільних осіб, системних нападів на критичну інфраструктуру та завдання великої шкоди медичному персоналу й установам, а також пов’язаного з конфліктом сексуального та гендерного насильства в Україні;
  • зобов’язання покращувати діалог між органами кримінального переслідування та неурядовими організаціями, де це доцільно, щоб сприяти подальшому обміну інформацією та – у разі необхідності – вдосконалювати стандарти збору доказів і уникати повторної травматизації свідків;
  • активізація обміну кращими практиками роботи зі свідками-потерпілими під час розслідування.

Жоден злочин за міжнародним правом в Україні не може залишитися безкарним. Відповідальність має бути як судовою, так і фінансовою.

«Усі винні в жахливих воєнних злочинах повинні заплатити за зруйновані міста та життя людей! Усі країни G7, так само, як і Україна, – це різні правові системи, де є різне законодавство. Тому, прийнята декларація – це синхронізація того, хто за що відповідає, хто що фінансує, хто яку ініціативу буде підтримувати. Наступним кроком буде зустріч країн, які підтримали нашу ініціативу щодо створення Компенсаційного механізму і зняття імунітету з російських золотовалютних резервів, з тим, щоб перейти до підготовки тексту міжнародного договору», – розповів Денис Малюська.

«Необхідно об’єднати всі зусилля для швидкого, ефективного та злагодженого встановлення фактів воєнних злочинів. Демократія, права людини та верховенство права все ще мають вагу та силу, вони існують не тільки на папері – ми маємо довести це росії та нагадати всьому світу», – резюмували учасники зустрічі.

НАШ ГРАД