Не сипте мені солі…

Не сипте мені солі…

Соляна шахта
Соляна шахта

З того часу, як люди вперше посолили їжу, пройшло не одне тисячоліття. Сьогодні для багатьох солоне практично є синонімом смачного, але мало хто знає, що ця звичка суттєво зменшує тривалість життя.

Кам’яна сіль складається з великих кристалів, її видобувають у підземних шахтах, що утворилися на місці пересохлих материкових морів і озер. 80% споживаної солі потрапляє в наш організм з їжею, що зазнає обробки. Це різноманітні продукти – від хліба до ковбасних виробів. Медики занепокоєні величезним вживанням солі й закликають ООН обмежити споживання цього продукту в світі.

Кристали солі
Кристали солі

Може здатися неймовірним, але 82% причин смертельних випадків припадає на неінфекційні хвороби, серед яких захворювання, спричинені надмірним вживанням солі. Згідно із даними МОЗ кожен українець щодоби вживає 10-15 грамів солі, що майже утричі більше за рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров’я норму — 5-6 грамів на добу (приблизно чайна ложка). Причому в ці 5 грамів входить і сіль, що вже міститься в готових продуктах. Норма для дітей до 14 років — ще менша.

Серед  першочергових завдань, які повинні вирішуватись на державному рівні — це необхідність обмеження використання продуктів харчування, які містять велику кількість солі. Важливо, щоб самі працівники харчової промисловості були зацікавлені поступово знижувати її вміст. В деяких британських продуктах вміст солі вже скоротили на 40-50%, і виробники твердять, що продовжують зменшувати кількість солі.

Народний депутат України VII скликання, член комітету ВР з питань охорони здоров’я Володимир Дудка пропонує зобов’язати виробників продуктів харчування вказувати на упаковці інформацію про вміст солі і трансжирів. Парламентарій зареєстрував 24 вересня 2014 року законопроект, де пропонується доповнити Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» положеннями щодо обов’язковості при етикетувані харчових продуктів вказувати інформацію про вміст солі і трансжирів.

«Споживач має право знати, що він їсть», — зауважив в одному з видань Народний депутат України Володимир Дудка. — Результати численних досліджень засвідчили, що надмірне вживання солі та трансжирів у складі продуктів харчування провокує небезпечні захворювання, як наприклад, рак та гіпертонія. Лише у 2012 році від інсультів померло майже десять тисяч людей! Тож контроль вживання солі – один із найбільш дієвих і найдешевших способів зниження артеріального тиску. Стимулювати українців вживати менше солі потрібно на законодавчому рівні. Хочу наголосити, що я не проти солі, а проти її надмірного вмісту в продуктах харчування. Як кажуть поляки: «Що занадто, то не здраво»

В Стратегії боротьби з неінфекційними захворюваннями Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) поставила мету до 2030 року скоротити споживання солі на 30%.

«Влада повинна проводити просвітницькі кампанії, щоб пояснити населенню, в чому полягає шкідливість солі. Працювати з представниками харчової індустрії, наполягаючи на тому, щоб виробники продуктів, а також ресторанні фахівці скорочували кількість натрію в популярних продуктах харчування, — заявив представник ВООЗ Тім Андерсон. — Це можна робити шляхом діалогу, спільного регулювання, встановлювати норми щодо зниження вмісту солі в їжі»

сіль кухонна виварна Екстра
Сіль кухонна виварна «Екстра»
Сіль кухонна камяна помолу №1
Сіль кухонна камяна помолу №1

Для того щоб обґрунтувати негативний вплив солі на людину, вчені провели близько сотні досліджень. Висновок один – сіллю зловживати небезпечно.

Доведено, що надмірне вживання солі спричиняє:

— серцево-судинні захворювання

— призводить до підвищення артеріального тиску

— робить стінки коронарних судин менш гнучкими

— небезпечне для мозку

— прискорює процес старіння організму

salt

Фахівці відзначають, що зниження кількості споживання солі практично відразу допомагає нормалізувати тиск. Дослідники рекомендують зменшити вживання готових і напівготових продуктів індустріального виготовлення. Замінювати продукти, які переробляються з застосуванням солі, споживати свіжі фрукти і овочі. Готувати їжу без солі, а підсолювати безпосередньо перед вживанням, що дозволить кожному додати сіль за смаком, або їсти несоленим.

Готувати страви на пару, при цьому зберігається більше натуральної солі в продуктах.

Замість солі використовувати добавки з прянощів, лимонного соку, оливкової олії – це збагатить смак страви, зробить її більш смачною, та головне, корисною.

Олександр БИЧКОВСЬКИЙ