Інвестиції у проекти «чистої» енергетики у світі складають 333,5 млрд доларів

Інвестиції у проекти «чистої» енергетики у світі складають 333,5 млрд доларів

За даними авторитетного видання «Bloomberg New Energy Finance» (BNEF), загальна сума інвестицій у проекти «чистої» енергетики у світі склала 333,5 млрд доларів. Майже половину інвестицій, а саме – 160,8 млрд доларів, спрямовано на проекти сонячної енергетики, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Другою за обсягом залучених інвестицій стала вітроенергетика. Сума капіталовкладень у цю сферу склала 107,2 млрд доларів.

Третій сектор, який охоче фінансували різні країни світу, – це «energy smart technologies». Мова йде про розвиток «smart grids» та електротранспорту, виробництво інноваційного енергоефективного обладнання, встановлення електроакумуляційних систем. У цю сферу інвестовано 48,8 млрд доларів.

Найбільший внесок у фінансування «зелених» проектів у 2017 р. зробив Китай, інвестувавши 132,6 млрд доларів у цю сферу. Друге місце у цьому рейтингу займає США із 56,9 млрд доларів «зелених» інвестицій.

«Статистичні дані доводять непохитний світовий тренд – широкомасштабний розвиток «чистої» енергетики заради вирішення питань енергозабезпечення громад, досягнення енергонезалежності, а також зменшення шкідливих викидів та збереження навколишнього середовища. Україна також слідує цій тенденції, створюючи сприятливі умови для залучення «зелених» інвестицій та роботи бізнесу у цій сфері», — прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Сергій Савчук також нагадав, що Україна вже тісно співпрацює у відновлюваній енергетиці з такими країнами світу, як Німеччина, Данія, Фінляндія.

«Разом із МЗС Фінляндії та НЕФКО створюємо цільовий фонд з фінансування підготовки «зелених» проектів в Україні. Обсяг фонду становитиме 6 млн євро», — підкреслив він.