ЄС передав Держпродспоживслужбі сучасне обладнання

ЄС передав Держпродспоживслужбі сучасне обладнання

13 вересня 2019 року відбулася підсумкова конференція Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Проект, бюджет якого становив понад 6 млн євро, впроваджувався з березня 2014 р. по вересень 2019 р, і сьогодні офіційно завершив свою роботу, повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

У зв’язку з цим сьогодні відбулося 12-те засідання Наглядової ради Проекту ЄС, під час якої було схвалено підсумковий звіт про впровадження Проекту. Також підсумкам роботи була присвячена Конференція Проекту, у роботі якої взяли участь керівник сектору «Сільське господарство, безпечність харчових продуктів та земельна реформа» Представництва ЄС в Україні Бен Хелл, керівник Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» Тоні Віл, експерти Проекту, Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа та спеціалісти Служби, представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, Міністерства охорони здоров’я, Державної фіскальної служби, бізнес-спільноти, ЗМІ.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа подякував Проекту за роботу та досягнуті результати: «З початку діяльності Проекту фахівці Держпродспоживслужби та експерти Проекту провели колосальну роботу. Наші інспектори пройшли цілий ряд навчань, семінарів, конференцій з питань харчового законодавства як на центральному рівні, так і в регіонах, ми запровадили систему дистанційного навчання. Крім того, завдяки Проекту Держпродспоживслужба серйозно покращила своє програмне забезпечення, що дозволяє нам працювати за сучасними стандартами, і це формує достатньо оптимістичний погляд у майбутнє».

При цьому Володимир Лапа наголосив, що на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, завдяки, зокрема і роботі Проекту, було імплементовано близько половини вітчизняних нормативно-правових актів (загалом стратегія імплементації законодавства розрахована до 2022 року).

У свою чергу Керівник Проекту Тоні Віл зазначив, що Проект допомагав Україні реформувати систему безпечності харчових продуктів за європейським принципом «від лану – до столу».

«Завдяки новому підходу український споживач отримає можливість вживати безпечні продукти, український виробник – можливість виходу на європейський та світовий ринки, а держава Україна – виконати свої зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», ‒ підкреслив Тоні Віл.

Серед найважливіших результатів Проекту:

—  Гармонізація українського харчового законодавства з європейським: розроблено 11 законопроектів (5 – вже прийнято) та 92 підзаконних акти (38 – вже прийнято).

Серед ухвалених законів: «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (2018 р.), «Про безпечність та гігієну кормів» (2017 р.), «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (2017 р.), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» (2014 р.), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» (2014 р.)  

—  Допомога бізнесу та Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів адаптуватися до вимог нового харчового законодавства: для спеціалістів Держпродспоживслужби з усіх регіонів країни проведено 4-річну комплексну навчальну програму, яка складалося як з теоретичних, так і з практичних курсів; для бізнесу – семінари в кожній області, вебінар та безкоштовний онлайн-курс.

—  Підвищення кваліфікації працівників Держпродспоживслужби: придбано і налаштовано програмне забезпечення для системи дистанційного навчання; проведено тренінги з практичного використання системи; розроблено внутрішні правила навчання, план та навчальні матеріали для курсів дистанційного навчання.

—  Освіта майбутніх фахівців: проведено серію лекцій у профільних навчальних закладах; розроблено пропозиції для модернізації навчальних програм; підготовлено та видано навчально-методичний посібник.

—  ЄС передав Держпродспоживслужбі сучасне лабораторне та ІТ-обладнання, а також програмне забезпечення на суму понад 2,5 млн. євро.

Проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні, яка фінансується Європейським Союзом.

Проект впроваджувався з березня 2014 р. по вересень 2019 р.

Основна мета діяльності Проекту: сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану – до столу» шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС.

Основний бенефіціар Проекту: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Інші бенефіціари: Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство охорони здоров’я України, Департамент організації митного контролю Державної фіскальної служби України.

НАШ ГРАД