Що таке Міжнародний Суд

Що таке Міжнародний Суд

Міжнародний Суд ООН у ці дні знаходиться в центрі громадської уваги в усьому світі: ПАР звернулася до цього органу, звинувативши Ізраїль у порушенні зобов’язань щодо Конвенції про геноцид, повідомляє ООН. 

Суд, засідання якого проходять у Палаці Світу в Гаазі, було створено у 1945 році для вирішення суперечок між державами. Він також виносить консультативні висновки з правових питань, переданих йому іншими уповноваженими органами ООН.

Міжнародний Суд є одним із шести основних органів ООН, нарівні з Генеральною Асамблеєю, Радою Безпеки, Економічною та Соціальною Радою (ЕКОСОС), Радою опіки та Секретаріатом. На відміну, наприклад, від Суду Європейського Союзу, Міжнародний Суд не є найвищою судовою інстанцією, до якої можуть звертатися національні суди: він уповноважений розглядати суперечку лише на прохання однієї чи кількох держав.

Суд складається з 15 суддів, які обираються на дев’ятирічний термін Генеральною Асамблеєю та Радою Безпеки ООН. Вибори проводяться кожні три роки, причому ротації підлягає одна третина місць. Члени Суду не представляють своїх урядів, і у складі Суду не можуть перебувати двоє або більше суддів з однієї країни світу.

Розгляд справ у Суді починається з подання та обміну документами, що містять докладний виклад фактів та правових норм, на які спирається кожна сторона, та усній стадії, що складається з публічних слухань.

Країни-учасниці призначають агента для ведення справи, який має ті самі права та обов’язки, що й адвокат у національному суді. Іноді свою країну в Суді представляють провідні національні політики, як у справі Гамбії проти М’янми у 2020 році (див. нижче).

Після відкритої стадії судді обговорюють справу у закритому режимі, а потім Суд виносить свій вердикт. Цей процес може зайняти від кількох тижнів до кількох років.

У чому важливість Міжнародного суду?

Міжнародний Суд ООН – єдиний міжнародний юридичний орган, який вирішує суперечки між 193 державами-членами ООН. Він робить важливий внесок у забезпечення глобального миру та безпеки, надаючи країнам можливість вирішувати питання, не вдаючись до зброї.

Які справи розглядаються у Суді?

Суд може виносити рішення щодо двох видів справ: «спірні справи», тобто правові суперечки між державами, та «консультативні розгляди» – прохання про винесення консультативних висновків з правових питань, передані Суду іншими органами ООН або окремими спеціалізованими установами.

Позов ПАР проти Ізраїлю, поданий 29 грудня минулого року – перший випадок порушення спірної справи проти єврейської держави в Міжнародному Суді. Раніше, у 2004 році, Суд виніс консультативний висновок, ухваливши, що будівництво стіни, зведеної Ізраїлем на окупованій палестинській території, у тому числі у Східному Єрусалимі та навколо нього, і пов’язаний з цим режим суперечать міжнародному праву.

Цього разу Південна Африка стверджує, що «дії та бездіяльність Ізраїлю… мають характер геноциду, оскільки вчинені з конкретним наміром… знищити палестинців у Газі як частину ширшої національної, расової та етнічної палестинської групи».

ПАР прагне обґрунтувати юрисдикцію суду Конвенцією ООН про геноцид 1948 року, яку підписали обидві країни. Ізраїль відкидає висунуті проти нього звинувачення.

Ще одна відносно нещодавня справа, яка привернула увагу світової громадськості, стосувалася винесення в січні 2020 року судового рішення проти М’янми, яке наказує цій країні захистити етнічну меншість рохінджу та припинити знищення доказів, пов’язаних із звинуваченнями в геноциді. Порушена Гамбією справа була примітною тим, що на захист М’янми в Гаазі виступала лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі, яка на той час була фактичним лідером цієї країни.

Хто може подати позов до Суду?

Будь-яка держава-член ООН може порушити справу проти будь-якої іншої держави-члена, незалежно від того, чи перебувають вони у прямому конфлікті, якщо на карту поставлені спільні інтереси міжнародної спільноти. Наприклад, у справі «Гамбія проти М’янми» Гамбія була безпосередньо пов’язана зі звинуваченнями в геноциді, висунутими проти М’янми, але це не завадило їй подати позов від імені Організації ісламського співробітництва.

Якими є наслідки рішення Суду?

Рішення Міжнародного Суду є остаточними та не підлягають оскарженню. Держави повинні застосовувати рішення Суду у своїй національній юрисдикції, і в більшості випадків вони виконують свої зобов’язання з міжнародного права.

Якщо країна не виконує зобов’язання, покладених на неї рішенням Суду, єдиним виходом залишається звернення до Ради Безпеки, яка може проголосувати за резолюцію відповідно до Статуту ООН. Так сталося у справі, порушеній Нікарагуа проти Сполучених Штатів у 1984 році з вимогою виплатити репарації за підтримку Америкою повстанців. Міжнародний Суд виніс ухвалу на користь Нікарагуа, але США відмовилися визнати це рішення. Тоді Нікарагуа звернулася із цим питанням до Ради Безпеки, де на відповідну резолюцію Сполученими Штатами було накладено вето.

Чим Міжнародний Суд відрізняється від Міжнародного кримінального суду?

Часто виникає плутанина між Міжнародним Судом та Міжнародним кримінальним судом. Найпростіше можна пояснити відмінність їх одна від одної тим, що у Міжнародному Суді розглядаються справи, що стосуються держав, а Міжнародний кримінальний суд розглядає справи окремих осіб, звинувачених у скоєнні військових злочинів чи злочинів проти людства.

Крім того, якщо Міжнародний Суд є органом Організації Об’єднаних Націй, то Міжнародний кримінальний суд є юридично незалежним від ООН.

НАШ ГРАД