Вживання тютюну у світі знижується

Вживання тютюну у світі знижується

Сьогодні налічується 1,25 мільярда дорослих споживачів тютюну, і рівень вживання тютюнових виробів продовжує знижуватися. Про це йдеться в опублікованій сьогодні доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я. Приблизно кожна п’ята доросла людина у світі споживає тютюн – у порівнянні з кожним третім у 2000 році, повідомляє ООН. 

Значний прогрес

У доповіді повідомляється, що вже 150 країн успішно скорочують вживання тютюнових виробів. Так, Бразилія та Нідерланди досягли успіху після впровадження рекомендованих ВООЗ заходів щодо боротьби проти тютюну MPOWER: Бразилія досягла зниження на 35 відсотків з 2010 року, а Нідерланди наближаються до цільового показника у 30 відсотків. 

При цьому у шести країнах все ще спостерігається зростання споживання тютюну: Конго, Єгипет, Індонезія, Йорданія, Оман та Республіка Молдова.

Тютюнова промисловість у гонитві за прибутком

«За останні роки у боротьбі проти тютюну було досягнуто значного прогресу, але зараз не час для самозаспокоєння. Я вражений тим, на що готова піти тютюнова промисловість у гонитві за прибутком – за рахунок незліченних життів», – каже Рюдігер Крех, директор Департаменту ВООЗ зі зміцнення здоров’я.

«У той момент, коли уряд думає, що він виграв боротьбу з тютюном, тютюнова промисловість використовує будь-яку нагоду, щоб маніпулювати політикою у сфері охорони здоров’я та продавати свою смертельно шкідливу продукцію», – додає він.  

ВООЗ закликає країни продовжувати впроваджувати політику боротьби проти тютюну та втручання з боку тютюнової промисловості.

Європейський регіон – на другому місці з куріння

Нині найвищі показники по вживанню тютюнових виробів спостерігаються у регіоні Південно-Східної Азії, там палить 26,5 відсотка населення. На другому місці – європейський регіон, де тютюн у тій чи іншій формі споживають 25,3 відсотка населення. 

Рівень вживання тютюну серед жінок у європейському регіоні ВООЗ більш ніж удвічі перевищує середній світовий показник та знижується набагато повільніше, ніж у всіх інших регіонах. У доповіді також йдеться про те, що до 2030 року в цьому регіоні, за прогнозами, будуть найвищі показники захворювань, пов’язаних із курінням.

Не всі досягнуть цільового показника

За підрахунками ВООЗ, до 2025 року світ досягне скорочення показників вживання тютюну на 25 відсотків порівняно з рівнем 2010 року, що нижче за намічену мету в 30 відсотків. Лише 56 країн світу зможуть досягти цільового показника.

ВООЗ закликає країни прискорити зусилля по боротьбі проти тютюну, оскільки ще багато роботи. За даними ВООЗ, показники захисту сфери охорони здоров’я від зростаючого втручання тютюнової промисловості у всьому світі погіршилися.

Тютюн та діти

Дослідження незмінно показують, що у віці 13–15 років у більшості країн використовують тютюн і нікотинові вироби. Щоб захистити майбутні покоління та забезпечити подальше зниження споживання тютюну, ВООЗ цього року присвятить Всесвітній день без тютюну захист дітей від впливу тютюнової промисловості.

У лютому країни збираються зустрітися в Панамі на 10-й сесії Конференції сторін Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну. ВООЗ готова підтримати країни у захисті здоров’я населення та вжиття заходів, спрямованих проти втручання тютюнової індустрії.

НАШ ГРАД