Щодо лікування українців у клініках Індії

Щодо лікування українців у клініках Індії

Керівництво Міністерства охорони здоров’я України проведе оперативну зустріч з колегами з Міністерства охорони здоров’я Республіка Індія для врегулювання критичної ситуації щодо лікування хворих українців, які очікують на операції з трансплантації в лікарняних закладах Індії. Про це під час прес-конференції 26 листопада у Києві повідомила Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька.

З початку 2019 року на лікування до Індії за державний кошт з метою трансплантації життєво важливих органів, що наразі не лікуються в Україні, направлено шість пацієнтів. Ще двоє українських пацієнтів знаходяться в місті Ченнаї з минулого року. З восьми українців, що наразі перебувають у Республіці Індія, на донорські органи очікує двоє дітей. Через введення в дію квот Міністерства охорони здоров’я Республіки Індія на трансплантацію органів для іноземних громадян проведення операцій для українців та інших іноземних громадян фактично заблоковано.

«МОЗ комплексно дослідило питання лікування наших громадян в Індії. Є інформація з реєстрів отримувачів органів щодо включення до них наших громадян, інформація щодо залишків на рахунках кожного з пацієнтів, ведеться постійна комунікація фахівців МОЗ із пацієнтами та їх родичами, що перебувають на лікуванні. Єдина проблема, яка не дозволяє наразі провести необхідні операції – наявність політичного рішення Індії щодо квотування на трансплантацію. Моє рішення – допомогти людям будь-якою ціною, навіть якщо ми будемо змушені провести для них більш коштовне лікування в інших клініках Індії. Наразі наша команда розробила механізм, за яким ми зможемо здійснити додаткові витрати на лікування, якщо такі виникнуть. Саме про це збираємося провести переговори із Міністерством охорони здоров’я Індії», – сказала Зоряна Скалецька.

Лікарі індійської клініки здійснюють медичний нагляд за вісімнадцятьма українцями, десять з яких зараз знаходяться в Україні. Задля їх лікування методом трансплантації МОЗ України протягом 2018-2019 років перерахувало $2,1 млн. Один пацієнт лікується за рахунок залишкових коштів. З урахуванням всіх коштів, які наявні на рахунках індійської клініки, з урахуванням витрат на обстеження та лікування, які вже отримано нашими пацієнтами, загальний залишок складає $2,2 млн. Вартість лікування одного пацієнта коливається від $95 тис. до $155 тис. США в залежності від діагнозу. Наразі пацієнти, що перебувають на території Індії, очікують на пересадку легенів, серця та комплексу цих органів. Індія залишається єдиною країною, яка приймає на трансплантацію пацієнтів з інших країн для трансплантації серця та легенів за вартістю, що може бути оплачена із державного бюджету України. Лікування у США та Німеччині у 5-10 раз перевищує цю вартість.

Як повідомив керівник підгрупи з трансплантації Офісу реформ Міністерства охорони здоров’я України Дмитро Коваль, до кінця 2019 року Україна планує направити на лікування за кордон з метою трансплантації нирок, легенів, серця та кісткового мозку додатково 94 пацієнтів, на що з Державного бюджету заплановано виділити 233 млн грн.

«Наступного року заплановано відправлення пацієнтів для лікування до клінік Білорусі, Туреччини та Італії. Якщо Міністерство охорони здоров’я Республіки Індія підтвердить можливість приймати та лікувати наших пацієнтів у своїй країні надалі, будемо направляти також туди. Але в першу чергу нашим завданням є оптимізувати процес трансплантації, провести аудит всіх втрат, що були здійснені в попередні роки, а також ефективність витрачених коштів. Зважаючи на збільшення коштів, які мають бути витрачені на забезпечення лікування українців за кордоном, у Міністерстві необхідно створити службу з організації та супроводу лікування наших громадян за кордоном. Ця ж служба може здійснювати оперативний фінансовий контроль задля попередження «заморожування» коштів на рахунках іноземних клінік. Паралельно основним завданням для МОЗ України з цього напряму є створення власної системи трансплантації в Україні», – наголосив Дмитро Коваль.

Нагадаємо, 15 листопада 2019 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 2457 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині», який має розблокувати зарегульованість проведення трансплантації в Україні та запровадити, де можливо, автоматизацію процесів.

Цей закон надасть можливість для реального запровадження національної системи трансплантації в Україні, що є головною метою МОЗ України для комплексного вирішення питання лікування людей, що потребують трансплантації.

Серед першочергових планів щодо трансплантації на 2020 рік заплановано:

розробити підзаконні нормативно-правові акти, щоб забезпечити дієвість системи трансплантації;

провести реорганізацію та матеріальне забезпечення Центру трансплант-координації;

завершити програмування Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) для надання можливості пацієнтам підбирати пари донор-реципієнт, а також наповнити реєстри необхідною інформацією, щоб запустити ЄДІСТ в експлуатацію;

продовжити підготовку трансплант-координаторів та лікарів-трансплантологів;

сприяти забезпеченню лікувальних закладів обладнанням, необхідним для діагностики смерті мозку;

налагодити роботу центрів трансплантації кісткового мозку, які мають робити аллотрансплантацію від неродинного донора, та лабораторного супроводу трансплантації кісткового мозку.

Ці кроки Міністерство охорони здоров’я України вже готує до реалізації та запрошує до співпраці громадські пацієнтські організації для найшвидшого комплексного вирішення цього питання.

 НАШ ГРАД