Шкільне харчування суттєво зміниться

Шкільне харчування суттєво зміниться

Міністерство освіти і науки, Міністерство розвитку громад та територій, Міжнародний благодійний фонд «Жовто-Блакитні Крила» та громадська організація «Національна асоціація громадського харчування» об’єднали зусилля для сприяння розвитку в Україні безпечного та якісного харчування громадян та збереження високих стандартів харчування в закладах освіти. Відповідний меморандум між сторонами було підписано сьогодні, 24 вересня 2021 року, під час відкриття оновленого харчоблока в Маріупольській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №15, повідомляє Міністерство освіти і науки України

Меморандум підписали Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря, директор МБФ «Жовто-Блакитні Крила» Людмила Чуркіна та виконавчий директор ГО «Національна асоціація громадського харчування» Іван Янчишин.

«Реформа шкільного харчування, яка відбувається з ініціативи та під патронатом Першої леді Олени Зеленської, – один з пріоритетів для держави у сфері освіти. Наша мета – створити у школах безпечне та здорове освітнє середовище, частиною якого є зокрема і система здорового харчування. Крім того, така система – це і важливий компонент розвитку громадянського суспільства та основи розвитку територіальних громад. Оновлений харчоблок у Маріупольській школі №15 – приклад того, що реформа шкільного харчування вже впроваджується на практиці», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Меморандум підписано з метою сприяння формуванню в українському суспільстві розуміння цінності здоров’я нації протягом життя, підвищення обізнаності громадян про значення здорового та безпечного харчування для підвищення якості їхнього життя, що є запорукою розвитку регіону, в якому вони проживають, мотивації закладів освіти та територіальних громад до сприйняття змін щодо впровадження нових стандартів харчування, а також розвитку потенціалу організацій, які здійснюють діяльність у цій сфері.

Сторони домовилися взаємодіяти зокрема щодо:

  • підвищення обізнаності населення про цінність і необхідність розвитку та покращення харчування в Україні, впровадження санітарних норм безпеки, стандартів Системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (НАССР), про культуру харчування;
  • забезпечення належного рівня обладнання у сфері харчування;
  • проведення капітальних ремонтів харчоблоків закладів освіти;
  • дотримання належного рівня санітарних регламентів, правил та норм в харчуванні;
  • сприяння розв’язанню проблем громад у сфері харчування та сприяння в їх вирішенні;
  • створення можливостей для участі молоді та дітей у професійно-технічній освіті щодо харчування;
  • розвитку міжнародного співробітництва.

Підписання меморандуму відбулось під час відкриття оновленого харчоблока Комунального закладу «Маріупольська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №15 Маріупольської міської ради Донецької області».

Захід було організовано зокрема в межах проєкту School Food Generation – «Впровадження санітарних норм якості харчових продуктів згідно положень НАССР щодо контролю безпечності продуктів харчування та покращення умов, які не відповідають санітарним нормам, в їдальнях державних освітніх закладів у Луганській та Донецькій областях (підконтрольних Уряду України територіях)».

Проект реалізують МБФ «Жовто-Блакитні Крила» та ВГО «Поруч» у партнерстві з ChildFund Deutschland, за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та за участю Першої Леді України Олени Зеленської, Міністерства освіти та науки України, Міністерства розвитку громад та територій України та ГО «Національна асоціація громадського харчування».