Ціна на газ може зменшитись

Ціна на газ може зменшитись

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель на брифінгу за підсумками засідання Уряду поінформував щодо прийнятого рішення про зниження ціни на газ для споживачів на 25 % та пояснив логіку та послідовність дій Уряду, повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля України

Зокрема, звернув увагу, що були ризики непідписання договору на транзит газу, і багато хто очікував, що ціна на газ у січні виросте до 12-13 тис. гривень за газ як товар плюс тариф на транспортування, розподіл, націнка та ПДВ. Рішення Уряду щодо гарантованої ціни на газ було прийняте з урахуванням можливих ризиків, щоб захистити споживачів від можливих стрибків ціни на ринку.

«Ми підписали договір про транспортування газу, що стало фактором стабілізації цін на газовому ринку»,  — підкреслив Олексій Оржель.

Він звернув увагу на те, що на сьогодні є чимало позитивних сигналів:

  • у підземних сховищах на 5,7 млрд більше газу, ніж було минулого року.
  • підписано договір про транспортування,
  • великі запаси газу в європейських газосховищах
  • тепла зима тощо.

Також повідомив про формулу, за якою з січня цього року буде вираховуватися ціна на газ для населення і яка є доповненням до механізму ПСО. Згідно з цією формулою ціна для споживачів буде становити 4650 грн за тисячу куб. м без ПДВ, і населення буде платити навіть менше гарантованої ціни, яку встановив Уряд.

За його словами, для розрахунку вартості була обрана ціна на нідерландському газовому хабі ТТF, оскільки він є більш ліквідним. Для розрахунку беруться перші 22 дні місяця, оскільки закриття біржових цін відбувається 22-23 числа, після чого ціни переходять на наступний місяць. За його словами, у лютому можна стежити за індексами хабу і самим розраховувати ціну за формулою.

«Ми очікуємо, що позитивний тренд на ринку продовжиться. Ця нова формула дасть можливість ще раз переглянути у лютому ціну на газ у бік зниження. Ринок має бути не тільки для споживача, а й для трейдера: хтось виграє, хтось програє. Для нас надзвичайно важливо перед повним відкриттям ринку з 1 травня 2020 року довести українським споживачам, що ринок працює не тільки в сторону збільшення, а і в сторону зменшення», — зазначив Міністр.

Кінцева ціна залежить також від облгазів та компаній, які надають послуги з розподілу, і буде становити близько 6 — 7 тисяч гривень за тисячу куб. м. «Це реальна економія, яку отримує кожна українська сім’я. Встановлена зараз Урядом ціна є граничним індикатором. Тобто, вона повинна бути не більша, ніж 4650 грн за тисячу куб. м. Але вона може бути менша», — підкреслив Олексій Оржель.

 НАШ ГРАД