Хто наступний після Навального?

Хто наступний після Навального?

В ексклюзивному інтерв’ю Службі новин ООН Маріана Кацарова, Спеціальний доповідач з питання про становище прав людини в Російській Федерації, закликала негайно звільнити сотні політв’язнів у Росії, зокрема Володимира Кара-Мурзу, Іллю Яшина та Олексія Горінова. Стан їхнього здоров’я змушує експерта замислитися над тим, «хто стане наступним після Навального». 

Служба новин ООН: Ми пам’ятаємо ваші численні заяви щодо змісту Навального щодо суду над Навальним. Сьогодні, коли ви почули цю новину, якою була ваша реакція?  

Маріана Кацарова: Для мене було повним шоком почути цю новину. Я навіть не повірила і досі не вірю до кінця. Єдина заява про несподівану смерть Навального надійшла від тюремної влади Російської Федерації. Адже його перемістили в таку далеку колонію, за Полярним колом. Туди важко добиратися, тож ні сім’я, ні адвокати не доїхали туди. Тому ніхто, крім тюремної влади, не бачив Навального мертвим. 

Якщо це трапилося, якщо це правда, то це величезна біда та величезна втрата для російського громадянського суспільства, для світового громадянського суспільства, я сказала б. Навальний був найяскравішим, наймужнішим критиком влади у своїй країні. Він не боявся говорити про корупцію влади та міліції, не боявся говорити про ситуацію з правами людини в Росії, яка погіршується вже не щороку, а щогодини, особливо після початку війни проти України. 

Я, мої колеги-доповідачі, інші організації, правозахисники в Росії весь час говорили про те, що умови, в яких міститься Навальний, – тортури і вони можуть прирівнюватися до тортур та жорстокого поводження. Його утримували у камерах штрафного ізолятора, його тримали без суду, без зв’язку із зовнішнім світом. Потім, у жовтні минулого року, трьох його адвокатів було заарештовано і звинувачено за статтею Кримінального кодексу про екстремізм.

Навальний зник у минулому році, у грудні, і це теж було дуже показово. Я тоді робила заяви, російські правозахисники писали, і в світі всі запитували, де Навальний і коли він з’явиться? І він з’явився. З’явився і Олексій Горінов, також антивоєнний критик та місцевий політик із Москви. Сім років ув’язнення. Теж дуже тяжкий стан здоров’я. 

Навальний опинився за Полярним колом, це одна з тих колоній, які використовувалися під час ГУЛАГу та політичних репресій. Там навіть не було зв’язку із зовнішнім світом, бо інтернет не працював постійно. Все це виглядало так, ніби російська влада навмисно ізолювала Навального від зовнішнього світу, від доступу до інформації, від доступу до своїх адвокатів, до своєї сім’ї. А в нього старенька мати… 

Йому та всім навколо нього звинуватили в «екстремізмі». У міжнародному праві немає такого поняття, як «екстремізм». Воно немає юридичної сили у міжнародне право. Все це було зроблено для того, щоб він замовк. 

Сьогодні, я гадаю, не час сумувати. Потрібно дуже категорично звернутися до російської влади. Потрібна незалежна експертиза, незалежне розслідування причин загибелі Навального. 

В той же час дуже важливо, щоб негайно було звільнено в Росії всі політичні в’язні. Правозахисна організація «Міжнародний Меморіал» нарахувала понад 500 політв’язнів. Я вважаю, що їх набагато більше. Це журналісти та правозахисники, активісти, особливо антивоєнні, люди, яких безперервно затримують у Росії, бо вони висловлюють свою позицію щодо війни з Україною. 

Сьогодні я стурбована тим, хто буде наступним із цих політв’язнів? Я вважаю, що насамперед мають бути звільнені Володимир Кара-Мурза, Олексій Горінов та Ілля Яшин. Стан здоров’я Кара-Мурзи дуже важкий. Навіть тюремні лікарі говорили ще торік, що він залишається рік чи два життя, бо дуже важкий діагноз. Навіть за російським законодавством, такі люди не повинні відбувати покарання в ув’язненні. Володимир Кара-Мурза отримав 25 років ув’язнення. Чи доживе він у цих умовах? Російська влада його теж піддає тривалим періодам утримання у штрафному ізоляторі. 

Коли 25 грудня влада таки показала і Олексія Навального, і Олексія Горінова, Горінову почали вперше давати доступ до адекватних медичних послуг. Його вивели із колонії, показали лікарям. У нього туберкульоз та дуже серйозне захворювання легень. Тому ми не маємо чекати. Усі політв’язні, усі дисиденти в Росії, журналісти та правозахисники, які перебувають у в’язниці на даний момент через свої погляди, мають бути звільнені негайно. Це буде єдина справедливість для Навального. 
                     
Спецдоповідачів, нагадаємо, призначає Рада ООН з прав людини. Вони не є співробітниками ООН та не отримують за свою діяльність заробітну плату від організації. 

НАШ ГРАД