“Ханський палац” знищується в окупованому Криму

“Ханський палац” знищується в окупованому Криму

крым ласт гнездо кримЗа результатами моніторингу дотримання правового режиму тимчасово окупованої території, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) виявлено факти неналежного проведення реставраційних робіт на об’єктах Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника «Ханський палац (XVI-XIX століть): Ханська мечеть (1740-1743 роки)» у Криму.

За наявною у МТОТ інформацією, визначені РФ для проведення реставраційних робіт підрядники не мають необхідного досвіду та, фактично, проводять ремонтні роботи замість реставраційних, що ставить під загрозу збереження «Ханського палацу».

Зокрема, на поточний момент МТОТ володіє інформацією, що в результаті проведення цих робіт протягом 2017 року було пошкоджено розпис XVIII століття Великої Ханської мечеті (Біюк Хан Джамі), а на фасаді будівлі з’явилися тріщини. Таких же руйнувань зазнав Фонтан сліз.

Таким чином, можна зробити висновок, що Російська Федерація та створені нею органи окупаційної влади в Криму цинічно порушують Конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту від 14.05.1954 року.

Зокрема, в статті 4 Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту відзначається, що держави-учасниці конфлікту зобов’язуються поважати культурні цінності, розташовані на їх території, забороняючи використання цих цінностей і споруд з метою, яка може привести до їх руйнування або пошкодження, а також попереджати будь-які акти вандалізму у відношенні культурних цінностей.

Вчинки Російської Федерації щодо пам’ятника національного значення “Ханський палац” є беззаперечним доказом грубого порушення норм міжнародного права, що несе пряму загрозу збереження культурної спадщини України.

Міністерство тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України звернулося до відповідних органів щодо вжиття заходів реагування, спрямованих на встановлення та притягнення до відповідальності винних осіб.

Фото за посиланням.

НАШ ГРАД