Видатки на культуру збільшено вдвічі

Видатки на культуру збільшено вдвічі

кінострічка кинофильмВперше за всю історію України у 2017 році відбулися десятки прем’єр українських фільмів, з яких дві третини були повністю зняті за державної підтримки. Про це на Всеукраїнській нараді працівників культури заявив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«У цьому році ми вже побачили перші результати нещодавно прийнятого Закону України «Про державну підтримку кінематографії». Вперше за всю історію нашої держави в цьому році ми побачили прем’єри близько 30 українських фільмів, з яких 2/3 були повністю зняті завдяки державній підтримці», — сказав він.

«І останні фільми, такі як «Кіборги», «Червоний», «Сторожова застава», «Межа» повністю розірвали шаблони сприйняття українського кіно і показали, що вони на рівних можуть конкурувати з найкращими і американськими, і європейськими фільмами. Варто сказати, що навіть наші прокатники не були повністю готові до такого успіху цих фільмів і їм довелося підлаштовуватися вже в процесі», — підкреслив Павло Розенко.

Водночас Віце-прем’єр зауважив, що для того, щоб всі інноваційні та інвестиційні моделі Закону «Про державну підтримку кінематографії» запрацювали в повному обсязі, потрібно зробити багато роботи з точки зору впорядкування нормативної бази, яка запустить цей процес на повну силу. «Тому завдання перед Мінкультури і Держкіно на наступний рік – завершити цю справу, щоб закон заправ в повному обсязі», — зазначив він.

Павло Розенко також наголосив, що у Держбюджеті на 2018 рік видатки на підтримку національного кіновиробництва збільшено на 500 млн грн. «Загалом сума держпідтримки кіногалузі в наступному році складе вже понад 1 млрд грн», — підсумував Віце-прем’єр-міністр.

НАШ ГРАД