У Європі щорічно гинуть у воді 20 000 осіб

У Європі щорічно гинуть у воді 20 000 осіб

Щорічно в Європейському регіоні внаслідок утоплення гинуть щонайменше 20 000 людей, і ці смерті можна повністю запобігти. Про це йдеться в опублікованій у понеділок заяві Європейського регіонального директора Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Ганса Клюге. 

«Більшість із нас рідко замислюються про те, що утоплення – велика загроза, що має значні наслідки, – написав д-р Клюге, – але нещодавня аварія у водах між Грецією та Італією крихітного судна «Адріана», набитого сотнями людей, які шукають нове життя в Європі, змінила цю точку. У цій катастрофі загинуло понад 600 людей. Тіла більшості з них вже ніколи не знайдено».

Набагато частіше люди тонуть поодинці в різних ситуаціях, продовжив регіональний директор ВООЗ, – наприклад, падаючи без нагляду в необгороджений басейн на задньому дворі; потрапляючи у прибійну течію на пляжі; катаючись на яхті чи байдарці без рятувального жилета; потрапляючи у воду дорогою додому у темний час доби. 

Всесвітній день запобігання утопленням

25 липня відзначається Всесвітній день запобігання утопленням, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.

За оцінками ВООЗ, у всьому світі внаслідок утоплення щорічно гинуть щонайменше 236 000 людей. Сюди, згідно із загальноприйнятою кваліфікацією, не включені інциденти, пов’язані з водним транспортом, екологічними катастрофами, суїцидом чи нападами, що занижує загальну кількість утоплень на 30-50 відсотків.

Європейська статистика 

У Європейському регіоні ВООЗ внаслідок утоплень щороку гине близько 20 000 людей. «Це може здатися незначною часткою від загальносвітового рівня, проте це друга за значущістю причина смерті дітей віком 5-14 років», – зазначив д-р Клюге.

Показники смертності внаслідок утоплення в 53 країнах різняться у 20 разів, причому найвищий рівень, як правило, фіксується на сході регіону.

Епідеміологія втоплення в Європейському регіоні ВООЗ помітно відрізняється від решти світу. Смертність внаслідок нещасного випадку на воді серед європейських чоловіків віком 30-49 років є найвищою серед усіх шести регіонів ВООЗ. Це відбиває той факт, що утоплення переважно пов’язані з відпочинком на воді, а не зі стихійними лихами.

Алкоголь – фактор ризику  

У Європі – найвищий рівень споживання алкоголю на душу населення серед усіх регіонів ВООЗ, що є одним із основних факторів ризику на воді. Алкоголь пов’язаний із 26 відсотками всіх випадків смерті внаслідок утоплення в Європейському регіоні, причому у різних країнах цей показник коливається від трьох до більш ніж 55 відсотків.

Міграційна криза

За даними проекту Міжнародної організації з міграції (МОМ) «Зниклі мігранти», з моменту початку збору даних у 2014 році під час міграції потонули близько 34 000 осіб. Це становить 60 відсотків усіх зареєстрованих смертей, пов’язаних з міграцією. Чотири з кожних п’яти фатальних інцидентів сталися у Середземному морі та Ла-Манші.

«Запобігти загибелі кожної окремої людини» 

Є ознаки того, що проблема утоплення посідає все помітніше місце на порядку денному в галузі охорони здоров’я та безпеки, йдеться у заяві д-ра Клюге. 

У травні 2023 року Всесвітня асамблея охорони здоров’я, точно повторюючи дії Генеральної Асамблеї ООН у 2021 році, ухвалила резолюцію щодо профілактики утоплень, підтриману 72 країнами.

«У майбутньому ми маємо домогтися того, щоб наша колективна увага до проблеми утоплення була зосереджена не на черговій катастрофі з масовими жертвами, яка миттєво потрапляє до заголовків газет, а на тому, як запобігти загибелі кожної окремої людини – незалежно від обставин», – сказав голова ВООЗ.