У російському дагестані протести проти мобілізації

У російському дагестані протести проти мобілізації

В Управлінні ООН з прав людини вкрай стурбовані повідомленнями про численні арешти учасників акцій протесту, які розпочалися в Російській Федерації після того, як влада оголосила про часткову мобілізацію у зв’язку із збройним конфліктом в Україні. Про це на брифінгу у Женеві у вівторок заявила офіційна представниця Управління Равіна Шамдасані. Згідно з інформацією, що надходить до ООН, з 21 по 26 вересня по всій Російській Федерації затримано 2 377 демонстрантів. Скільки з них залишаються під арештом, невідомо, повідомляє ООН. 

У російському Дагестані протести, як зазначила Шамдасані, тривають уже другий день – на вулиці Махачкали вийшли сотні людей. Спроби розгону демонстрацій призвели до зіткнень учасників акцій протесту з поліцією. Заарештовано, згідно з повідомленнями, десятки людей.

За словами представниці Управління з прав людини, протести, як повідомляється, в основному мають мирний характер, однак у низці регіонів напади зазнали військкомати та будівлі інших державних установ. Надходять дані також про напади на співробітників військкоматів.

«Ми наголошуємо, що затримання людей виключно на підставі реалізації ними їхнього права на свободу зборів та свободу вираження є довільним позбавленням волі, – зазначила Равіна Шамдасані. – Ми закликаємо негайно випустити всіх довільно затриманих. Ми також закликаємо владу виконувати свої міжнародні зобов’язання – поважати та забезпечувати дотримання прав громадян на свободу вираження та мирні збори».

В ООН також закликали протестувальників не вдаватися до насильства та забезпечити мирний характер акцій.

НАШ ГРАД